Salihlerin anıldığı yere rahmet iner...

A -
A +
Resulullah sallalahu aleyhi ve sellem buyurdu ki: "İnde zikrissalihin tenzilürrahme." Yani (Salihler anılınca [oraya] rahmet iner.)
 
Menkıbelerin dinimizdeki yeri ve önemi -3-
Evliya’nın büyüklerinden Feridüddin-i Attar (rahmetullahi aleyh) Tezkiretül Evliya adlı eserinde evliya menkıbelerinin, sözlerinin önemini hülasa olarak şöyle anlatır:
Evliya zatların sözleri amelin, İslamiyet’i yaşamanın neticesidir. Çalışarak, ezberleyerek, tekrar ederek söylenmiş sözler değildir. Beni bu kitabı yazmaya sevk eden bazı sebepler vardır.
Birincisi, böyle bir kitabın derlenmesini isteyen dostlarımın ricalarıdır.
Dostlarımdan bir topluluğun evliya zatların sözlerine fevkalade rağbet ettiklerini gördüm. Onların sözlerini ve hâllerini öğrenmeye bende de büyük bir arzu vardı. Her ne kadar onlardan değilsem de hiç olmazsa onlara benzemiş olurum diye kendimi bu meşguliyetin içine attım. Çünkü hadis-i şerifte (Bir topluluğa benzeyen onlardan olur) buyurulmuştur. Bu yüzden dostlar için de, kendim için de evliya menkıbelerinden seçmeler ve derlemeler yaptım.
İkincisi, benden sonra geriye böyle bir hatıranın kalmasıdır. Bu kitabı okuyan birisi bu kitaptan bir ferahlık genişlik bulur da beni hayır dua ile yad eder, anar, belki bu vesileyle bana mezarda bir genişlik ferahlık ihsan ederler.
Ebu Ali Dakkak’a (rahimehullah) "Allah adamlarının, evliyanın sözlerini dinlemekte fayda var mıdır?" diye sordular. O da "iki fayda var" buyurdu: "Birincisi, şayet o menkıbeyi dinleyen şahıs arzuluysa, bu yolda gayreti ve talebi artar. İkincisi o şahısta kibir gurur ve benlik varsa bunları terk eder. Şayet kör değilse kendi hâlini, [okuduğu menkıbe vesilesiyle] eksiğini kusurunu daha iyi görür." 
Şeyh Mahfuz der ki: "İnsanları kendi terazin ile tartma. Kendini hak yolunda yürüyen büyüklerin terazisiyle tart ki o büyüklerin üstünlüğünü ve kendi müflisliğini anlayabilesin!.."
Üçüncüsü, Kur’an-ı kerimi ve hadis-i şeriflerden sonra sözlerin en iyisi olarak evliya zatların sözlerini gördüm. Onların sözlerinin tamamı Kur’ân-ı kerimin ve hadis-i şeriflerin şerhi ve açıklamalarıdır. Kur’ân-ı kerimi ve hadis-i şerifleri anlamak için pek çok ilmi bilmek gerekir. Halbuki herkes bu ilimleri bilmez. Evliya zatların sözlerinden, ilmi olan olmayan herkes nasibini alır, faydalanır.
Dördüncüsü, yarın kıyamet gününde hayatlarını, menkıbeden anlattığım bu mübarek zatlar bu acizin hâline bakıp şefaat ederler, beni eli boş çevirmezler.
Beşincisi, Yusuf Hemedani hazretlerine sormuşlar: "Efendim, o büyükler bulunmadığı zaman selamette kalabilmek için ne yapmalı?" Şöyle cevap vermiş: "Her gün o büyüklerin sözlerinden bir miktar okuyun. Gaflet sahiplerinin bunu vird edinmelerini (devamlı yapmalarını) çok lüzumlu görüyorum."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.