Mucize, keramet, feraset istidrac ve sihir...

A -
A +
Allahü teâlâ, fasık veya azılı düşmanları için âdetini bozarak sebepsiz şeyler yaratır. Bunlara istidrac ve sihir denir. Fakat bunlar onların aleyhinedir!..
    Dünya işlerinin düzgün olması için, Allahü teâlâ, her şeyin yaratılmasını sebeplere bağlamıştır. Bir şeyin yaratılmasını isteyen kimse, o şeyin sebebini kullanır. Bir şeyin sebebi yapılınca, Allahü teâlâ, o şeyi, dilerse yaratır. Harika denilen olağanüstü olaylar böyle değildir. Allahü teâlâ bunları sebepsiz, âdet-i ilahiyyesinin haricinde olarak yaratır. Allahü teâlâ, sevdiği kullarına ikram olmak için, böyle sebepsiz şeyler yaratıyor. Mucize, keramet ve feraset böyledir. Fasık veya bid'at ehli kimseler ve azılı düşmanları için de böyle sebepsiz şeyler yaratır. Bunlara istidrac ve sihir denir. Fakat bunlar onların aleyhinedir. Harikulade denilen olağanüstü şeyler beş çeşittir: 1- Harikulade bir olay, peygamberden meydana gelirse (Mucize) denir. Peygamber Efendimizin Mirac'a gitmesi, Mirac'da, Cenneti, Cehennemi ve daha başka yerleri görmesi, mübarek parmaklarından suların akması gibi... 2- Evliyadan meydana gelirse "Keramet" denir. Hazreti Ömer’in, Medine’de hutbe okurken, İran’a gönderdiği ordunun mağlup olmak üzere olduğunu görüp, camide herkesin yanında, (Ya Sariye, arkanı dağa ver!) diye seslenmesi... 3- Evliya olmayan sâlih bir Müslümandan meydana gelirse "Feraset" denir. Böyle ferasetli Müslümanlara basireti açık denmektedir. Hazreti Osman, yanına gelen birine, "Gözünde zina eseri var" buyurdu. O kimse "Nereden bildin?" dedi. Hazreti Osman da, "Müminin ferasetinden korkun, o Allah’ın nuru ile bakar" hadis-i şerifini bildirdi. (Buhari) 4- Fâsık, günahı çok veya bid’at ehlinden, itikadı bozuk bir kimseden meydana gelirse "İstidrac" denir. Böyle kimselerin durumu tehlikelidir. Gittikçe imanı zayıflar. İbrahim Edhem hazretlerine, vecde gelip kendinden geçen bir gençten bahsettiler. Gence üç gün misafir oldu. Gerçekten çok şaşılacak hâller gördü. Gencin yediğine baktı. Helal değildi. Onu kendi evine davet edip yemek yedirdi. Gençteki eski aşk ve vecd kalmadı. Genç, "Sen bana ne yaptın?" deyince, o gence, “Sendeki hâller şeytandandı, istidraçtı, helal yiyince esas hâlin meydana çıktı” buyurdu.
5- Müslüman olmayanlardan meydana gelenlere harikulade hallere ise "Sihir" denir. Hazreti Musa zamanında, sihirbazların iplerinin yılan gibi görülmesi sihir idi. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Bir kişinin havada uçtuğunu, denizde yürüdüğünü veya ağzına ateş koyup yuttuğunu görseniz, fakat dine uymayan bir iş yapsa, keramet ehliyim dese de, onu büyücü, yalancı, sapık ve doğru yoldan saptırıcı bilin!) [El-Münire-Ahmed ibni Kemal]
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.