Ömrümüzü, faydasız işlerle geçirmeyelim...

A -
A +

“Fırsat ganimettir. Ömrü faydasız işlerle geçirmemeli, Hak teâlânın rızasına uygun şeylere sarf etmelidir! Beş vakit namazı, tadil-i erkan ile cemaat ile eda etmelidir."

 
Müs­lü­ma­nın yir­mi dört sa­a­ti -3-
Ecdadımız evden çıkarken ve akşam döndüklerinde eve girerken, Bes­me­le çe­ke­rek ve selam vererek sağ ayak­la girerlerdi. Gi­rer­ken İh­lâs sû­re­si­ni okurlardı. Pey­gam­ber efen­di­miz, "Eve gi­rer­ken İh­lâs-ı şe­rî­fi oku­yan, yok­sul­luk gör­mez!" bu­yur­muştur.
Ge­ce geç yat­ma­zlardı. Yat­sı na­ma­zı­nı kıl­dık­tan son­ra gü­nleri sona ererdi. Bir mik­tar Kur’ân-ı kerim ve di­nî ki­tap oku­duk­tan son­ra; din­le­nip sabah namazına kalkmak, yarın rızkını kazanmak, hayırlı ve faydalı işler yapabilmek için istirahat etmeye ni­yet ede­rek ya­tarlardı. Ya­ta­ğa E'ûzü ve bes­me­le oku­ya­rak gi­rerler, sağ yan üze­ri­ne kıb­le­ye kar­şı ya­tarlar, sağ avu­cu­ sağ ya­nak­ al­tı­na ko­yarlar, Eûzü bes­me­le ile bir Âyet-el kür­sî, üç İh­lâs, bir Fe­lak, bir Nas ve bir Fâ­ti­ha süresi, sonra is­tig­far ve La hav­le ve la kuv­ve­te il­la bil­lah (Ke­li­me-i tem­cîd) oku­ya­rak uyurlardı.
Seher vaktinde kalkmaya çok önem verirlerdi. Seher vakti imsaktan önceki vakittir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Gece seher vaktinde ve namazlardan sonra yapılan dua kabul olur.) [Tirmizi]
(Seher vakti Allahü teâlâ buyurur ki: İstigfar eden yok mu, onu affedeyim. İsteyen yok mu, istediğini vereyim, duasını kabul edeyim.) [Müslim]
Seher vaktinde teheccüd namazı (gece namazı) kılarlardı. Teheccüd namazı, çok faziletli bir namazdır. Kaza namazı olan kaza namazı kılardı. Böylece hem kaza borclarını ödemiş olurlar, hem de teheccüd sevabına kavuşurlardı.
Seher vaktinde af ve mağfiret için çok yalvarırlar, bu vakitte ve her zaman yüz kere (Estagfirullah el-azim ellezi lâ ilahe illâ hüvel hayyel kayyum ve etubü ileyh) derler ve çok dua ederlerdi.
Ecdadımız; teheccüd ve sabah namazına uyanmak için yatsıyı kılınca hemen yatarlar ve gece boş şeylerle uykusuz kalmazlardı. Üzerlerine güneş doğarak kalkmaktan son derece sakınırlar, bunun bereketsizliğe sebep olacağını, gece lüzumsuz geçirilen her dakikanın ertesi gün sabahın kıymetli vakitlerini zayi etmek olduğunu bilirlerdi.
İmam-ı Rabbanî hazretlerinin oğlu Muhammed Masum Farukî hazretleri şöyle buyurur:
"Fırsat ganimettir. Ömrü faydasız işlerle geçirmemeli, Hak teâlânın rızasına uygun şeylere sarf etmelidir! Beş vakit namazı, tadil-i erkan ile ve cemaat ile eda etmelidir! Teheccüd namazı kılmalı, seher vakitlerini istigfarsız geçirmemeli, gaflet uykusuna dalmamalı, ölümü ve ahireti düşünmeli, günahlardan sakınmalı."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.