Teknolojiyi faydalı bir şekilde kullanmalı fakat esiri olmamalı

A -
A +
Teknolojiyi lüzumsuz, boş, dünyaya ve ahirete faydası olmayan şeylerde kullanmak suretiyle kıymetli ömür sermayesini zayi etmemeli.
 
Büyük emekler ve yüksek fiyatlarla elde edilen bir nimetin değerini herkes takdir eder. Fakat doğuştan sahip olduğumuz bazı nimetler, çok değerli olmalarına rağmen layık oldukları ehemmiyeti nedense görmezler. Sonra bu nimet sayılı ve sınırlıdır. Her an eriyip gitmektedir. Bir daha geri gelmeyecektir. Bu nimet zamandır.
Zaman deyince, bilhassa, internet, telefon, televizyon ve bilgisayar gibi aletlerin başında boş yere geçen saatler akla geliyor. Bu aletlerin ömrümüze maliyetini hiç hesapladık mı?
Mesela günde kaç saatinizi telefonla meşgul olarak geçiriyorsunuz?
Ortalama, belki de iyimser bir hesapla üç saat diyelim. İlk başta pek ürkütücü gelmiyor. Ancak günler damlaya damlaya hafta oluyor, ay oluyor, yıl oluyor, sonunda bir ömür oluyor. 
Sadece telefonun günde 3 saatten bir yılda yiyip bitirdiği zamanı hesaplarsak, 1095 saat eder. Bu da gecesiyle, gündüzüyle 45 gün demektir. 
Telefonla meşgul olarak kaybedilen 45 gün ve 45 gece. Geriye kalanlar ise, faydasız konuşmalar ve daha bir yığın israf... Belki araya öylesine bir iki bilgi kırıntısı da sıkışmış olabilir ama bunun da fiyatı herhâlde 1095 saatlik insan ömrü değildir! 
Telefon ile zayi edilen bu 1095 saat, bize neler kazandırabilirdi?
Bu rakam, bir öğrencinin bütün bir öğretim yılı boyunca gördüğü ders saatlerinden daha büyük bir yekûndur. Yani büyük bir miktardır. 
Ortalama 1095 saat içerisinde bir yabancı dili iyi seviyede öğrenmek mümkündür. Bu demektir ki, telefon her yıl bize bir yabancı dil kaybettiriyor. Kitap okumayı tercih edersek, ağır bir okuyuşla 20.000 sayfalık kitabı bu müddet içerisinde bitirmeniz mümkündür. Kur'ân-ı kerim okuyacak olursak, bu 1095 saatte, 10 hatim edilir. Yahut bu müddetin sadece üçte birini kaza namazlarına ayırmakla üç yıllık borçtan kurtulmuş oluruz. 
Bu sadece telefonla ilgili basit bir hesaplamadır. Artık internet, televizyon ve bilgisayar ile ilgili lüzumsuz geçen zaman israfını düşünelim. 
Evet, teknolojiyi faydalı, hayırlı işlerde kullanmalı fakat onun esiri olmamalı. Onu dünyaya ve ahirete faydası olmayan şeylerde kullanmak suretiyle kıymetli ömür sermayesini zayi etmemeli. Çünki ahirette bu "ömrü nerede tükettin?" diye hesaba çekileceğiz...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.