Her hayırlı işe besmele ile başlamalı...

A -
A +
Her hayırlı işin başında besmele söylemeli. Peygamber efendimiz buyurdu ki: "Besmeleyle başlanmayan her önemli iş noksan kalır."
 
Besmele (Bismillahirrahmanirrahim) demektir. Besmelenin manası, “Her var olana, onu yaratmakla, varlıkta durdurmakla ve yok olmaktan korumakla iyilik etmiş olan Allahü teâlânın yardımı ile bu işimi yapabiliyorum” demektir.
Her hayırlı işin başında besmele söylemeli.
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Besmeleyle başlanmayan her önemli iş noksan kalır.) 
(Eve girerken besmele çekilirse, şeytan, “Bu eve girmeme imkân yok” der, dönüp gider.) 
(Yemeğe başlayan kimse, 'bismillahi' desin. Bismillah demeyi unutursa, hatırlayınca, “Bismillahi evvelehü ve âhirehü” desin.) 
(Şeytandan korunmak için yemek yerken, istirahat ederken ve gece yatarken besmele çekin!)
(Helaya girerken çekilen besmele, cinlerin gözüne perde olur, avret yerini göremezler.) 
(Kapısını besmeleyle kapatan, şeytandan korunur. Bir çubukla da olsa kapları besmeleyle örtün!)
"Ya Resulallah (sallallahu aleyhi ve sellem), çok yediğimiz hâlde doymuyoruz, yemeğin bereketi olmuyor" dediler. Resulullah, (Yemeği ayrı değil beraber yiyip besmele çekilirse, bereketli olur) buyurdu.
(Sıkıntıya düşen, “Bismillahirrahmanirrahim ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billahil aliyyil azîm” derse, her türlü sıkıntıdan kurtulur.) 
Peygamberimiz "sallallahu aleyhi ve sellem" buyurdu ki: (Hoca çocuğa, besmele okur, çocuk da söyleyince, Allahü teâlâ, çocuğun ve anasının ve babasının ve hocasının Cehenneme girmemesi için senet yazdırır.)
Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki: Besmele ile yenen lokmalar vücuda şifadır, besmelesiz yenenler ise vücutta hastalık yapar.
Hayvan keserken, av hayvanına ok atarken (Bismillah) veya (Allahü ekber) demek vaciptir. Abdest almaya, yemeye, içmeye ve her faideli işe başlarken, Besmele çekmek sünnettir. Yürümeye, oturmaya, kalkmaya başlarken okumak mubahtır. Haram işlemeye başlarken besmele çekmek, haramdır.
Her işini besmele ile yapan her zaman faydasını ve bereketini görür.
Bir hanım, her işini besmele ile yapardı. Bir şey alırken, bir şey koyarken, hep besmele söylerdi. Bu durum kocasının çok dikkatini çekti... Bir gün eve bir kese altın getirdi ve bunu sakla, ihtiyaç olunca alırım dedi. dedi... Hanım keseyi aldı ve besmele ile sandığa koydu. Kocası, gizlice takip edip, kesenin konduğu yeri öğrendi... Bir gün hanımı yokken, keseyi sandıktan alıp, bahçedeki kuyuya attı. Bir müddet sonra hanımına: İhtiyaç oldu, keseyi getir, dedi. Hanımı, besmeleyle sandığı açtı, besmeleyle keseyi sandıktan çıkardı. Keseden su damladığını görünce şaşırdı. (Hayret, bu nasıl ıslandı?) dedi... Hanımını takip eden kocası, daha da şaşırdı ve çok mahcup oldu. Meğer, besmelenin hürmetine, melekler keseyi kuyudan alıp getirmiş!..
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.