Tövbeden daha mühim bir vazife yoktur!..

A -
A +
Lokman Hakîm oğluna buyurdu ki: "Oğlum, tövbeyi yarına bırakma! Çünkü ölüm ansızın gelip yakalar."
 
 
Erkek olsun, kadın olsun, her insanın, her sözünde, her işinde, Allahü teâlânın emirlerine, yani farzlara ve yasak ettiklerine [haramlara] uyması lazımdır. Bir farzın yapılmasına, bir haramdan sakınmaya ehemmiyet vermeyenin imanı zarar görür. İnsan her işinde, her sözünde hataya düşebilir. Onun için her gün bir kere istiğfar etse, yani (Estagfirullah) dese, muhakkak affolur, yani, (Yâ Rabbî! Bilerek veya bilmeyerek imanıma zarar veren bir söz söyledim veya iş yaptım ise, bir günah işledim ise nâdim oldum, pişman oldum. Beni affet) diyerek tövbe etse, Allahü teâlâya yalvarsa, muhakkak affolur.
Her gün muhakkak tövbe ve istiğfar etmelidir. Bu tövbeden daha mühim bir vazife yoktur. Lokman Hakîm oğluna nasihat ederek, (Oğlum, tövbeyi yarına bırakma! Çünkü ölüm ansızın gelip yakalar) dedi.
Kul hakkı bulunan günahlara tövbe ederken, bu hakları ödemek ve terk edilmiş namazlara tövbe ederken, bir an önce farzları kazâ etmek ve affı için tövbe etmek, çok yalvarmak lazımdır. Namaz kılmayanın, Allahü teâlânın büyüklüğü karşısında titremesi, erimesi lazımdır.
Günah işleyenin kalbi mânen hasta olur. Günahın büyüklüğüne göre, hastalık hafif veya ağır olur. Kalp hasta olunca, ibadet yapmak güç olur. Kalbi hasta olan, nefse uyar, hep zararlı işler yapar. İhlâs ile yapılan ibadetler, bilhassa namaz kılmak, kalbi temizler. Allahü teâlâ, kalbi bozan, hasta yapan şeyleri haram etmiştir. Kalp hastalığının birinci ilacı, tövbe ve istiğfardır. Tövbenin kabul olması için, günahı terk etmek ve ibadet yapmak lazımdır. Kalp hastalığının ilacı olan tövbenin kabul olması için, en faydalı ibadet, namaz kılmaktır. Beş vakit namaz kılmak, kalbi hasta olanlara güç gelir. Beş vakit namaz kılınırsa, kalpte Allah sevgisi hâsıl olur. Allah sevgisi zamanla kalbi doldurur. Saadetlerin en büyüğü, kalbe Allah sevgisini yerleştirmektir.
Dünya lezzetlerine ve nimetlerine dalıp ahireti unutanların kalplerinde Allah sevgisi kalmaz. İnsanı bu felaketten kurtaran en kuvvetli ilaç, kelime-i tevhîd okumaktır. Bunun için, Allahü teâlâ, sonsuz merhametinden dolayı, beş vakit namaz kılmayı emir buyurmuştur. Allahü teâlânın bu emri, insanlara sıkıntı vermek için değil, onları kalp hastalığından kurtarmak içindir. Namaz dinin temelidir. Namaz kılanın dini sağlam olur. Namaz kılmayanın dini yıkılır, yok olur.
Ya Rabbi! Bize beğendiğin şeyleri yapmayı nasip eyle. Bizi affet. Bizleri sana itaat etmekten ayırma. Âmin...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.