Toplumda görgü kuralları...

A -
A +
Konuşanın sözünü kesmek nezaketsizliktir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:" Arkadaşı konuşurken susmak mürüvvettendir."
 
 
Günlük hayatımızda dikkat edeceğimiz bazı görgü kuralları vardır. Bunlara hem kendimiz dikkat etmeliyiz hem de çocuklarımıza öğretmeliyiz. Bu kurallardan bazıları şunlardır:
Sokakta: Sokağa tükürmemeli, çöp atmamalı, tiksindirici çirkin şeyleri gelişigüzel atmamalı, çöp kutularına atmalı. İhtiyarlara, hastalara her zaman öncelik vermeli, ihtiyaçları varsa yardımcı olmalıdır.
Taşıma araçlarında: İnip binerken kimseyi rahatsız etmemeli, gençler; yaşlılara ve hastalara yer vermeli. Peygamber efendimiz, (Büyüklerini saymayan bizden değildir) buyurmuştur. (Tirmizi)
Alışverişte: Malın görünüşünü, kalitesini bozacak şekilde dokunmamalı. Fiyat konusunda fazla ısrar etmemeli. Alınsa da alınmasa da teşekkür etmeli. Satıcı müşterisinin memnun olacağı hâl ve harekette bulunmalı.
Toplu yerlerde: Düğün, cenaze ve bayramda daha hassas, nazik olmalı. Yere ve zamana göre uygun tavır takınmalı. Cenazede, cenaze sahiplerinin üzüntüsünü paylaşmalı, maddi ve manevi, üzerine düşen yardımı yapmalı, teselli edici söz ve davranışlarda bulunmalı.
Komşulukta: Komşularla iyi geçinmeli, karşılıklı yardımlaşmalı, dert ve sevinçlerine iştirak etmeli, her karşılaştıklarında selamlaşma, hâl hatır sormalı, birbirinden isteklerini imkân ölçüsünde temin etmeli, gürültü, çöp, rahatsız edici kokulu ve benzeri şeylerle komşuları rahatsız etmemeli.
Misafirlikte: Misafire ikram etmelidir! Peygamber efendimiz, (Allah’a ve kıyamete inanan, misafirine ikram etsin) buyurdu. (Buhari)
Misafire ikram, ona karşı güler yüzlü ve tatlı dilli olmaktır. Yemek için külfete girmemeli, hazırda ne varsa, onu ikram etmeli.
Hasta ziyaretinde: Ziyarete yeni elbise ile değil, her gün giydiği elbise ile gitmelidir! Giderken meyve veya çiçek gibi bir hediye götürmek iyi olur... Hastanın yanında asık suratlı durmamalı, güzel şeylerden bahsetmeli, iyileşmesi için dua etmelidir!
Telefonda: Telefon eden, karşı taraf ahizeyi kaldırınca, önce kendini tanıtmalıdır. Bunun için, telefon eden, önce kendini tanıtmalı, kısa ve öz konuşmalı, dakikalarca sohbet etmemeli ve “efendimsiz” konuşmamalıdır! Her yerde, her zaman, hep nazik ve kibar olmalıdır. Argo ve nahoş konuşmamalıdır.
Konuşurken: Konuşanın sözünü kesmek nezaketsizliktir. Hadis-i şerifte, (Arkadaşı konuşurken susmak mürüvvettendir) buyuruldu. Mürüvvet; insanlık, yiğitlik, iyilik, cömertlik, faydalı olmak gibi manalara gelir ki, hâllerin en güzeline riayet etmek demektir.
Eve girerken: Evimize Besmele ile ve İhlas suresini okuyarak girmeliyiz! Sağ ayakla içeriye girip, selam vermeliyiz! Her işe Besmele ile başlamaya alışmalıdır!
Birinin evine girerken, izin istemek gerekir. Kapının zilini çalarak veya seslenerek, izin istemelidir! İzin üç defa olur. Üçüncü defa da ses yoksa, dört rekât namaz kılacak kadar bekledikten sonra gitmelidir! Kapı aralanırsa, aradığını sormadan önce, kendini tanıtmalıdır!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.