​Bütün mesele doğru imânı koruyabilmek!

A -
A +
Doğru imânı elde etmek bir mesele, onu korumak bu zamanda daha büyük bir mesele... İman ettikten sonrası çok mühim...
 
 
Bir İslam âliminin nasihati şöyledir:
Elhamdülillah! Biz iman ettik. Müminiz, Müslümanız. Cenâb-ı Hak ezelde böyle diledi. Nasip etti. Bu, çok büyük bir nimet. Bunu muhafaza etmek de çok önemli. Şimdi bir adama, diyelim ki, yüz milyon değerinde bir altını yahut da bir pırlantayı verirsin, bunu iyi koru dersin. Adam uyku uyumaz, onu hırsız çalmasın diye. Dikkat eder. Bu, milyon, milyar değil de, ebedî saadete kavuşmamıza vesile olan iman cevherini korumak olursa… İşte bizim için en önemli olanı budur. Doğru imânı elde etmek bir mesele, onu korumak bu zamanda daha büyük bir mesele... İman ettikten sonrası çok mühim. Çünkü imanımızı korumak çok çok mühim. İmanın gitmesine, küfre düşmesine sebep olan şeyleri iyi öğrenip onlardan son derece sakınmak lazım. Hakikat Kitabevi'nin hazırladığı İslâm Ahlâkı ve  Namâz Kitâbı’nda bunlar geniş olarak yazıyor. Onları okumalı, hem kendimiz öğrenmeli, hem de çoluk çocuğumuza öğretmeliyiz. Bu kitaplarda insan şunu yaparsa imanı gider, şunu yaparsa dinen tehlikeli olur diye yazıyor.
Düşünün ki dışarıda kasırga, büyük bir fırtına var, damları uçuruyor, ağaçları kökünden söküyor, sen de ortadasın. Elindeki mum sönmesin diye çalışıyorsun. Öyle rüzgâr da değil, kasırga, fırtına var ve bir mum yanıyor, sönerse bitti. İşte bunu korumaya çalışıyorsun, yani imanı korumaya çalışıyorsun. Neyle çalışıyorsun? Namazla, oruçla, haramdan sakınmakla, dinimize hizmetle. Hep derdin, “Şu mum sönmesin.” Onu muhafaza altına almaya uğraşıyorsun.
İmanı gittikten sonar ibadetlerin hiçbir faydası yok. İbadetler, iman varsa insana fayda verir. Bütün mesele imanı korumak. Bu ibâdetlerin sevâbını beklemek ondan sonra gelir. İş, imanı muhafaza etmek. Bu ufak bir iş değil. Bir öfkelenir, yanlış bir laf eder insan, imanına zarar gelebilir. Allah korusun! Onun için insan diline sahip olmalı. Gözünü korumalı, elini korumalı, kalbini korumalı. Nefs denilen bir yılan var insanın içinde! Her zaman sokabilir. Etrafımızda, çevremizde imanımıza zarar verebilecek çok  seyler var. Onun için insan her zaman dikkatli olmalı.
Allah sonumuzu iyi etsin. İmanla ölürsek, seviniriz. Aksini düşünmek, hayal etmek bile zor. Kolay değil. Kediyi şurada yaksalar dayanabilir miyiz, bakabilir miyiz? İnsan kendini, kendi evladını atıyor ateşe. İnsan dünyada yaşarken her yaptığının hesabını vereceğini düşünerek yaşamalı. Bu saltanat, bu dünya, bu debdebe biter bir gün. Bu elbiseleri soyacaklar, kefeni giydirecekler bir gün. İnsan imanla öldüyse ne mutlu ona. Allahü teala hepimize iman selameti versin.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.