SGK Başkanı, küçük esnafı mağdur eden hatalı uygulamaya son verdi

A -
A +

SGK'nın ezber bozan uygulamalara başladığını, daha önce polis, astsubay, subay, yedek subay, uzman onbaşı ve uzman çavuşluk görevlerinde bulunup çeşitli nedenlerle bu görevlerinden ayrıldıktan sonra Bağ-Kur kapsamına girecek biçimde esnaflık yapan kişilerin yıpranma payı nedeniyle erken emekli olma hakkının verildiğini sizlere aktarmış idim.

Bu haftaki yazımızın konusu vergi borçlanması yapmış olan ve daha çok küçük esnafımızı ilgilendiren erken emekli olma hakkının 13 yıl sonra SGK tarafından teslim edilmesi ve vergi borçlanması yapanların emekli yaş şartının hesaplanması olacaktır.

VERGİ BORÇLANMA SÜRELERİ YAŞ HESABINDA DİKKATE ALINIR
Gerek sosyal güvenlik bilincinin toplumumuzda tam olarak yerleşememiş olması gerekse Bağ-Kur kapsamına giren küçük esnafımızın ekonomik sorunlarının bulunması nedeniyle kendilerinin zamanında Bağ-Kur kayıt ve tescilini yaptırmaması sonucunu beraberinde getirmiştir. Bu durumda bulunan ve esnaflığa 4 Ekim 2000 tarihinden önce başlayan vatandaşlarımızın Bağ-Kur sigortalılığı esnaflığa başladığı tarihte değil de Bağ-Kur miladı olan 4 Ekim 2000 tarihinde başlatılmıştır. Yine 4 Ekim 2000 tarihinden sonra esnaflık yapmasına rağmen Bağ-Kur kaydını yapmayan esnafımızın sigortalılığı da 1 Ekim 2008 tarihinde başlatıldı.
Bu durumda olan esnaflarımız 4 Ekim 2000 tarihinden önceki esnaflık sürelerini sigortalılık süresi olarak saydırmak için 2001 ve 2003 yılında çıkarılan prim yapılandırma müracaatlarına başvurdu ve ödemede bulundu. Geçmiş dönemde Bağ-Kur ve 2006 yılından itibaren de SGK vergi borçlanma sürelerini emeklilik yaş hesabında sigortalılık süresi saymayarak vergi borçlanması yapanlar için emeklilik yaşını kadın ise 58 erkek ise 60 olarak uyguladı. Örneğin; 1.8.1985 ila 4.10.2000 tarihleri arasında vergi borçlanması yapmış olan erkek esnaf normalde 49 yaşında emekli olması gerektiği halde SGK bu durumdaki esnaf için Bağ-Kur kayıt tarihinin 4 Ekim 2000 olduğunu gerekçe göstererek emeklilik yaşını 60 olarak uyguladı. Bu haksız uygulama nedeniyle binlerce esnaf SGK'yı dava etmek suretiyle emekli olabildi.
SGK Başkanlığı koltuğuna oturan ve hukuku her şeyin üstünde tutan Yadigar GÖKALP İLHAN SGK ile vatandaşı karşı karşıya getiren hukuksuz uygulamalara son vermeye başladı. Bu son verilen hukuksuz uygulamanın içinde küçük esnafımızın vergi borçlanma mağduriyetinin giderilmesini ben çok anlamlı buluyorum.

GENELGE HATALI ANLAMAYA MÜSAİT
SGK'nın daha önceki hatalı uygulamalarına son veren 2013-26 sayılı genelgesinde, "Buna göre, bu Genelgenin yayımı tarihi itibariyle tahsis talebinde bulunan ancak henüz aylık bağlama işlemi sonuçlandırılmamış sigortalılar ile bu tarihten sonra tahsis talebinde bulunan 4/1-(b) sigortalılarının 1479 sayılı Kanunun geçici 10'uncu maddesine göre aylığa hak kazanma şartlarının tespitinde, yukarıda açıklanan borçlanmalarından 1/10/1999 ve 1/6/2002 tarihlerinden önceki sürelere ait borçlanmalar, kademeli geçiş sürecinde sigortalıların hizmet süresine ilave edilmek suretiyle aylığa hak kazanma şartlarının tespitinde dikkate alınacaktır" ifadesine yer verilmiştir.
Okurlarımızdan gelen sorulardan anlıyoruz ki; Genelgeyi uygulayan memurlar, Genelgenin yayımı tarihi itibariyle ifadesinden uygulamanın emeklilik müracaatını daha önceden yapmış olanlar için geçerli olmayacağı hükmü çıkarılmış. Bu nedenle SGK'nın bu hukuki düzenlemenin daha önce emeklilik müracaatı yapmış ve emekli edilmemiş kişileri de kapsayacağını ve bu durumdaki kişilere geçmiş müracaat tarihleri itibariyle aylık bağlanması gerektiğini memurlarına duyurmasında fayda var.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.