İlaç gibi bir meyve: Vişne

A -
A +

Reçeli, şerbeti, şurubu, tadı, kokusu hatta rengi çok güzel. Vişne, yaz aylarının çok sevdiğim meyvelerinden biri. Hafif mayhoş, damağa hoş gelen tadı, burnumuzu okşayan kokusu ve pazar yerlerinin yeşilliklerine tezat, görsel şölen koyu kırmızı rengi, iyice olgunlaştığı mevsimde, genel olarak Haziran-Temmuz aylarında, kiloyla satın alır, taze taze yemek masasına getiririm. Şeftali, kayısı, kiraz, erik, armut, üzüm gibi yaz aylarının bildiğimiz meyvelerinden farklı ama yemesi keyifli bir meyvedir. Vişne, gülgiller familyasından kiraza benzeyen ve tadı kiraz tadından daha ekşi olan bir meyve olarak tanımlanmış. Birçok kaynakta vişnenin muhtemel anavatanı olarak Hazar Denizi ile Kuzey Anadolu dağları arasında kalan bölge kabul edilmektedir. Vişnenin botanikteki latince adı olan P. cerasus bugünkü Giresun'un eski adı olan Kerasus'tan gelmektedir. Vişnenin İran'ın kuzeyiyle Türkmenistan arasındaki bölgede ortaya çıktığı ve oradan Avrupa'ya kadar yayıldığı sanılmaktadır. Ağacının dalları kirazınkinden daha ince ve yay gibi olup sarkıktır. Yaprakları da kirazınkinden daha küçük, ayası düz, parlak yeşil renkli ve tüysüzdür. İlkbaharda beyaz renkli çiçekleri erken açar. Olgun vişneler, bol sulu ve siyaha yakın kırmızı renklidir. Türkiye'de iki önemli vişne ağacı çeşidi yetiştirilmektedir. Bunlardan meyvesi her tür kullanıma elverişli olan Kütahya vişnesi, uzun saplı, iri boyda, ucu hafif sivrice, koyu kırmızı ince kabuklu, çok sulu, ekşi ve kırmızı etli meyveler verir. Macar vişnesi ise, kısa saplı, ince, koyu kırmızı renkli kalınca kabuklu, ekşi ve kırmızı etli meyve vermektedir. Her iki çeşidin ağaçları da, temmuz ayından başlayarak bol ürün verir. Vişnenin besin değerleri kirazınkine benzer. Ancak şeker oranı daha düşük olduğundan, tadı ekşi ya da mayhoş, dolayısıyla kalorisi de kirazınkinden düşüktür. Ortalama 100 gram taze vişnede, 58 kalori ile 14.3 gram karbonhidrat vardır. A, C, E vitamini, potasyum, sodyum, kalsiyum ve fosfor minerallerini içerir ve en yüksek antioksidan içeriğe sahip besinler arasında yer alır. Günde bir bardak vişne suyu içilmesi günlük antioksidan ihtiyacını karşılayacak düzeydedir. Bütün mor renkli sebze ve meyveler gibi, sağlık açısından faydaları saymakla bitmiyor. Mide ve karaciğerin düzenli şekilde çalışmasına yardım eder. Vücutta biriken fazla suyun dışarı atılmasını sağlar, sindirim sistemi sağlığı için yararlıdır. Kalp ve damar problemlerine karşı koruyucudur. Damar sertleşmesini önler. Kan basıncını düzenler. Kanser riskini azaltır. Kas ağrılarının hafifletilmesinde olumlu etkileri bulunur. Spor egzersizlerinden hemen sonra oluşan geçici kas zedelenmelerinde, vişne içe-riğindeki antosiyaninle olumlu etki gösterir. Hafıza gelişimi için faydalıdır, içindeki antosiyanin, beyin hücre duvarlarına en etkili şekilde nüfuz ederek antioksidan koruması sağlar. Ayrıca yapısında yer alan antosiyaninler ve bioflavonoitler iltihap giderici etkinliktedir. Eklem kireçlenmeleri ve gut hastalığında rahatlatıcıdır. Diyabet için kullanılan ilaçlar, yüksek oranda antosiyanin içeren taze vişneyle birlikte kullanıldığında, kandaki şeker miktarının kontrolünde daha etkili sonuçlar görülmüştür. Yeterli oranda vişne tüketiminin melatoninin kandaki miktarını artırılabildiği belirtilmektedir. Melatonin uykunun düzenlenmesinde rol oynar. Bir litre vişne suyunda 267-688 mg civarında antosiyanin yer alır. Vişneden en iyi şekilde faydalanmak için onu çiğ olarak tüketmemiz gerekiyor. Taze olarak bulunmadığı kış aylarında en iyi tüketim şekli ise kuru vişne yemek. Konserveler, hazır satılan vişne sularının aynı yararda olmadığı söyleniyor. Madem ki vişneyi anlattık, yazımı vişneli değişik bir tarifle kapatmak istiyorum. Her mevsimde ikram edebileceğiniz, dolabınızda şişede saklayabileceğiniz bir içecek,vişne şurubu. Şimdiden mutlu, huzurlu, sağlıklı, lezzetli bir bayram diliyorum. >> Sıcak bayram günlerinin buz gibi ikramı: VİŞNE ŞURUBU HAZIRLANIŞI: Vişneleri yıkayın saplarından ayırın, geniş bir tencereye bir sıra şeker bir sıra vişneyi sıralayın. Şekerli meyvenizi 1 gün bekletin. Ertesi gün, bir çay bardağı suyu tencerenize ekleyin, harlı ateşte meyvelerinizin su salmasını ve şekerin erimesini sürekli karıştırarak sağlayın. Şurubunuz kaynamaya başladıktan sonra 10-13 dakika pişirin. Tencerenizi ateşten almaya yakın limontuzunu ekleyin. Meyveleri süzgece alarak suyunu bir kenara alın. En son posalı karışımı, temiz bir bezden veya ince süzgeçte süzerek şurubunuza katın. Cam şişelere koyarak serin yerde saklayabilirsiniz (en az 1 yıl). Şurup tüketiminiz için damak zevkinize göre soğuk su ile karıştırarak ikram edebilirsiniz. Bayram günlerinde misafirlerinize rahatlıkla ikram edebilirsiniz. MALZEMELER: > 2 kg vişne > 1.5 kg şeker > 1 tatlı kaşığı limon tuzu > 1 çay bardağı su

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.