“Neden bana söylemedin?”

A -
A +
“Gencecik çocuklar mı hatalı yoksa onlardan beklediği ve umduğu başarıyı bulamayan aileler mi?..”
 
2016-17 Eğitim-öğretim yılının ilk yarıyıl tatili neredeyse bitti bile. Kısa süre sonra başlayacak ikinci yarıyılın öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve bütün eğitim camiasına sağlık, mutluluk ve başarı getirmesini diliyorum.
Yaşlı olanlar bilirler önceden iftiharla geçmek vardı. Şimdi ise teşekkür veya takdir alma sevinci yaşanıyor. Alamayan öğrencilerin kimi üzülüyor, kimi ise ailesinden baskı görüyor. Aileler çocuklarını başkalarının çocuklarıyla kıyaslıyorlar.  Aslında çocuklar kendi ailelerini başkalarının aileleriyle hiç kıyaslamadığı hâlde, aileler büyük olmalarına rağmen bu büyük hatayı yapabiliyorlar.
Geçtiğimiz günlerde 13 yaşında sınavda başarılı olamayan bir kız çocuğunun kendi canına kıydığının haberi yüreklerimizi derinden dağladı.
Düşününce insanın üzülmemesi mümkün değil. Bu çocuk daha bu yaşta nasıl bu hâle gelebiliyor? Bu nasıl aile ve çevre baskısıdır böyle anlamak mümkün değil.
Gencecik çocuklar mı hatalı yoksa onlardan beklediği ve umduğu başarıyı bulamayan aileler mi? Bu konuda aileler de okul da, öğretmenler de esas kendisini sorgulaması gereken büyüklerdir. Bütün yükü çocuğun omuzlarına bırakmak esasında herkesin belirli oranda sorumluluğudur.
Buna kendi hayatımdan bir örnek vermek istiyorum. Yıl l967… Şavşat Ortaokulunda 1. sınıf öğrencisiyim. Yarıyıl tatiline girecektik. O zaman da şimdiki gibi yine puanlama sistemi vardı ve benim bütün ders notlarım 90 ve üzeri olmasına rağmen ne yazık ki hiç beceremediğim resim ve elişi dersim 49 olduğu için iftihara geçememiştim. İkinci dönem başında hem de sınıf öğretmenim olan resim hocam karneleri incelerken benim notlarımı görünce çok üzülmüş. Beni yanına çağırdı.
“Oğlum neden söylemedin? Resim dersine 49 yerine 50 verseydim de iftihara geçseydin ya...”
O öyle söyleyince ben biraz çekingenlikten biraz da gururdan boynumu bükmüş:
“Söyleyemedim hocam” diye cevap vermiştim.
Ondan sonraki dönemlerde benim dersime zayıf vermemiş ve her dönem iftihara geçerek okulu bitirmiştim.
Eğitim-öğretim yılının ikinci döneminin öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve bütün eğitim camiamıza hayırlı olmasını diliyorum. 
           Aslan Torun-Balıkesir
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.