"Beni nereden tanıyorsun?"

A -
A +

“Doktor helal süt emmiş. Vefalı bir adamdı. Geldi beni kucakladı ve 'ne için buradasın?' diye sordu”

Elimde sararmış kartvizit olduğu hâlde orada ameliyattan çıkan doktorları gözümle taradım. Aradan yıllar geçmiş, pek hatırlamam mümkün değildi ama bu çaresizlikte bu fukara adama yardımcı olmak adına hafızamı zorladım. Bir tanesine seslendim. Doktor Bey aranızda filan hekim kimdir?
Birisi hemen geri döndü ve “Benim” dedi. Sonra da merak içinde “Beni nereden tanıyorsun, kimsin sen” dedi.
“Doktor Bey, sizin filan tarihlerde eşiniz trafik kazası geçirmiş miydi? Onu hastaneye getirmişler miydi?” diye sordum.
Daha fazla anlatmaya gerek kalmadan adam hatırladı… Bana daha bir dikkatle bakarak:
“O kimse sen miydin?” dedi. Ruhsattan, o verdiği kartviziti çıkarttım kendisine uzattım:
“He ben o taksi şoförüydüm doktor bey.”
Doktor helal süt emmiş. Vefalı bir adamdı. Geldi beni kucakladı ve “ne için buradasın?” diye sorunca anlattım:
“Efendim, yine kendim için değil bir tanıdığım ailenin çocuğu için buradayım. Hani bağırsak düğümlenmesi sebebiyle ameliyata alınıp da kurtarılamayan çocuk var ya, o çocuğun ailesini hastaneye ben getirmiştim. Ama çocuk kurtarılamadı. Ana babası perişan oldu. Lakin asıl üzüntümüz cenazeyi vermiyorlar. Hastane masrafları ödensin öyle alınsın istiyorlar. Bu aile ise çok fakir...”
Ben bunları anlatınca doktor “gel benimle” dedi. Birlikte muhasebeye gittik. Orada dedi ki:
“Bu ameliyat için doktorların ücretini almayacaksınız. Biz haklarımızdan vazgeçiyoruz. Size de elinizden geldiği kadar indirim yapmanızı rica ediyoruz...”
Dediler ki: “Hocam zaten ameliyat başarısız oldu. Çocuk kurtarılamadı diye biz de indirim uygulamıştık. Şimdi sizin ücretlerinizi de siliyoruz.”
Bir hesap daha ederek hatırımda kaldığı kadarıyla 36 milyondan 13 milyon lira gibi bir rakama indirdiler.
Ama gel gör ki dediğim gibi bir milyona da indirseler çocuğun babasının ödeyecek durumu yok.

Ah bu merhamet…  Benim de cebimde o an için yüz milyon kadar para var. Var ama emanet para. Taksi şoförü olduğum için ilçede insanlar arasında postacı gibi de görev görüyorum. Birisi parayı bana vermiş “filan kimseye götür ver” diye. Parayı almışım ama iyi biliyorum ki emanet parayı veren kimse de parayı alacak olan kimse de parayla oynayan ama merhametsiz ve parası için yapamayacakları kötülük olmayan kimseler. Ne yapsam bilmiyorum ki? DEVAMI YARIN

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.