Aile hekimimiz yeterliymiş

A -
A +
“Noterler özellikle tapu vekâletnamelerinde bu konuya haklı olarak dikkat ediyorlarmış”
 
Yaşlının bir vekâletname çıkartması bu kadar mı zordu? “Akıl sağlığı yerinde” raporu bir günde nasıl eskirdi? Aklıma geldi nereden geldiyse… “Bir tek siz mi notersiniz” düşüncesiyle başka bir notere gittim. Canım sıkkın. Ümitsiz vakayım…
Baktım müsait doğruca noterin kendisine gittim. Beni kibar karşıladı. Durumu anlattım. “Çok darda kaldım” dedim. “Bir imkânı yok mu beyefendi?”
Noter, önceki noterde yapılanların prosedür olarak doğru olduğunu ama kendi kanaati ile benden rapor istemeye gerek kalmadan bana vekaletname çıkartabileceğini söyledi.
Kalkıp boynuna sarılıp alnından öpesim geldi. “Ha şöyle ya, insanlık öldü mü?” dedim içimden.
“Çok sağ olun. Allah sizden razı olsun” diyerek bankodaki görevlilere yöneldim. Noter bey de işlemin yapılmasını söyledi.
Olacak ya… Görevli kızcağız dedi ki:
Fotoğraf lazım. Yeni çekilmiş fotoğrafınız var değil mi?
-Yook?
-Fotoğraf olmadan vekâletname hazırlayamayız. Fotoğraf çektirip gelin bir zahmet…
Yani var ya, pösteki saydırmak dedikleri bu olsa gerek… Çıkıp gittim. Giderken de bir yandan dua ediyordum “Allah’ım inşallah bundan başka bir şey gerekmez!” diye.
Fotoğrafçıya gidip durumu anlattım. Bana fotoğraf çekti. Birkaç dakikada vereceğini söyledi. Oh ona sevindim. Fotoğrafları alıp notere gittim. Kızcağız vekâletnamemi hazırlayıp verdi. Öylece bu sıkıntıyı atlattım. Sonra konuyu araştırırken bir noterden öğrendim ki, noterler özellikle tapu vekâletnamelerinde bu konuya dikkat ediyorlarmış. Çünkü ileride varis olanların bu alanı açık bulup dava etme yolu açık oluyormuş. “Anamı kandırmışlar”, “babamı kandırmışlar” diyerek böyle dava açıldığında hem vekâletname verenin hem noter olarak kendilerinin sıkıntıya düşmesi söz konusu olmasın diye işi baştan garantiye alıyorlarmış. Bu belge alınarak verilen vekâletnamede bu kapı kapatılıyormuş. O açıdan önemli ve iyi bir prosedürmüş ama bu belge için illa tam teşekküllü hastaneye gitmeye gerek yokmuş. Bağlı bulunduğu aile hekiminden de alınabiliyormuş.
Bir de hasbelkader uzun yıllar yöneticilik yapmış birisi olarak gördüğüm şu ki, bu tür işlemi ilk defa yapacak olanlar hiçbir şey bilmediği hâlde, bu işlemleri gerçekleştiren kurumlar insanlara izlemesi gereken prosedürü baştan söyleseler bu sıkıntı en aza inmez mi?
İsmail Hatip Dede  - İstanbul
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.