Örnek Vali örnek Kaymakam

A -
A +
Vali Bey'in yaklaşımı da gerçekten takdire şayandır. “Dediğim dedik, çaldığım düdük!” dememiştir...
 
Vali Bey'in kapatmak için fikrini sorduğunda “kesinlikle kapatılmalıdır bu okul” diyen İl Millî Eğitim Müdürü aslında o okula bir kez olsun gitmemiştir. Ve Kaymakam Bey'in siz bu okula hiç gittiniz mi sorusuna cevap verememiştir.
Diğer amirler de hiç gitmemişlerdir. Ama buna rağmen İl Millî Eğitim Müdürü sırf Vali'nin gözüne girmek için “O okulda vatan hainliği derecesinde suç işleyen öğretmenler var efendim” demiştir.
Ama ilçeye geleli on gün olan yeni Kaymakam Bey durumu özetler:
“Sayın Valim görülen odur ki buraya yeni gelmiş biri olarak ben dâhil, hiçbirimiz bu okula gitmemişiz. Ben derim ki, konuyla bir ilgileneyim el birliğiyle gerekeni yapalım; hiçbir yararı olmazsa, ondan sonra kapatalım...” Vali Bey oradakilerin şaşkın bakışları arasında şöyle cevap verir:
“Doğru söylüyor Kaymakam Bey. Ben dâhil, bu okula gelmedik, sahip çıkmadık. Dolayısıyla şimdi kapatmıyoruz. Kaymakam Bey’e bir fırsat veriyorum. Kapatılacaksa, dediği gibi, yazın kapatmak daha doğru. Haydi, şimdi hep birlikte ziyaret edelim okulu.”
Vali Beyin yaklaşımı da gerçekten takdire şayandır. “Dediğim dedik, çaldığım düdük!” dememiştir. Başta fevri bir karar verse bile, kendisine doğrusu anlatılınca “Tükürdüğümü yalamam” diye inat etmemiştir.
Dahası Kaymakam, bir gün önce, hem de Vali Bey telefon eder etmez, hemen okul müdürünü aramış, “Yarın Vali ve beraberindekileri size getireceğim” deyip çok iyi hazırlanmalarını istemiştir.
Gerçekten de Okul Müdürü Necmettin Zeyrek ve öğretmenler, Vali Bey ve beraberindekileri çok sıcak bir ilgiyle karşılar. Vali Bey de olan biteni açık yüreklilikle anlatır:
“Önce şunu itiraf edeyim ki, bugün, bu okulu kapatmak için gelmiştik buraya. Ancak yeni Kaymakamınız bu kararımıza karşı beni ikna etti. Bu kurumun yaşaması sizin için de, çocuklarımız için de çok önemli. Ne gerekiyorsa birlikte yapalım. Ben bütün yetkilerimi Kaymakamınıza devrediyorum. Siz de elinizden geleni yapın ki, bu okulu yaşatalım...”
Yönetici ve öğretmenler de teşekkür ederek “Biz de okulun kapanmasını istemiyoruz. Bu konuda Kaymakam Bey’e her türlü yardımı yapmaya hazırız” derler.
Vali gördüklerinden ve duyduklarından memnun olarak ayrılır okuldan. Gerçekten de Kaymakam Bey sık sık uğrar okula. Öğretmenlerle öğrencilerle görüşmeler konuşmalar toplantılar yapar. Çok yorulur ama okulda boykota engel olur. Böylece, kapanmasına karar verilen Kâzım Karabekir Öğretmen Lisesinin kapanmasını önler...
        Hüseyin Erkan-İstanbul
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.