Vali çözemezse, kaymakam nasıl çözsün?

A -
A +
“Bu süre içinde, Susuz’da yolu yapılmamış, suyu getirilmemiş hiçbir köy kalmasın istiyorum...”
 
Turan Eren’in "Üç Dilek" adlı eserinde anlattığı bir anıyı paylaşacağım sizlerle... Yazarımız, 1979’da Kars’ın Susuz (Cılavuz) ilçesi kaymakamıdır. İlk olarak köy bütçelerini inceler. Görür ki, en önemli gelir kaynakları ihtiyaç fazlası yayla ve meraların ihale ve icara verilmesidir. Ancak görünürde yeterli bir gelir yoktur. Muhtarlarla bir toplantı yapıp bu konuyu gündeme getirir; “Bundan sonra, yayla ve mera satışlarının tamamını gerekli duyurulardan sonra, Kaymakamlık'ta açık artırmayla yapacağız” der.
Karar, birçok muhtarın hoşuna gitmese de kimse itiraz edemez. Bu usulle, sözgelişi Porsuklu köyünün yaylası bir yıl önce 40 bin liraya satılmışken, o yıl ihale ile 802 bin liraya satılır. Böylece Köy Birliği Bütçesinde 3 milyondan fazla para birikir.
Köylere hizmet deyince ilk akla gelen yol ve sudur. Bu hizmet de ancak YSE (Yol-Su-Elektrik) kurumuyla yapılabilir. Öyleyse bu kurumun yöneticisiyle görüşmelidir… YSE’ye gidip dönemin müdürü Talat Yılmaz’ı ziyaret eder:
“Sayın Müdürüm! Ben, mecburi hizmet nedeniyle bu ilçede iki yıl görev yapacağım. Bu süre içinde, Susuz’da yolu yapılmamış, suyu getirilmemiş hiçbir köy kalmasın istiyorum” deyince, Müdür;
“-Benim de bir derdim var. Onu çözerseniz, dediklerinizin hepsini yaparız” der.
Müdür, alıp Kaymakam’ı bütün araçların bakım ve tamirlerinin yapıldığı büyük ve geniş bir atölyeye götürür:
“- Bak Kaymakam Bey, bütün araçlarımız kışın burada tamir edilir. Bakımları burada yapılır. Tüm araçlarımız ağır iş makineleridir. Bunlar sürekli arıza yapar; dolayısıyla sürekli bakım ve tamir ister. Ama bu geniş hangar, kışın eksi 10 derece oluyor. Bu soğukta ustaların elini vurduğu parça, eline yapışıp kalıyor. Burayı ısıt, ben kışın araçların bakımını yaptırayım; iki yaz boyunca Susuz’da yolsuz ve susuz köy bırakmayayım” der.
O güne kadar neden ısıtılmadığını sorar Kaymakam:
“Vali Bey’i getirdim buraya. Elindeki bütçe imkânlarının burayı ısıtmaya yetmeyeceğini söyledi. ‘Bu yapılmadığı sürece YSE bundan daha iyi bir hizmet veremez’ deyince, ‘Özel idare bütçem sınırlı. Şimdilik buraya ayıracak paramız yok.’ dedi. Yani, Vali Bey bir çözüm getiremedi.”
Ah be Müdür Bey! Koskoca Kars Valisi’nin çözemediği bir sorunu, Susuz gibi küçücük ve fakir bir ilçenin kaymakamı nasıl çözsün? DEVAMI YARIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.