Kim galip çıkacaktır bu savaştan?

A -
A +
“Kaymakam Turan Eren… Kanunların kendisine tanıdığı yetkileri, korkusuzca sonuna kadar kullanıyor.”
 
Kars’ın Susuz ilçesindeki ruhsat süresi biten alçı taşı ocağının Köylere Hizmet Götürme Birliği'ne verilmesi için mücadele eden kaymakam ile kavgaya girmek isteyen eski torpilli ruhsat sahibiyle encümendeki mücadelede Vali beyi araya girip konuyu kapattım der ama sonrasında “kimden yana çıkmıştır” diye sormuştuk. Bir de dönemin kaymakamı Turan Eren’in bu mücadelede yenilgiyi kabul edip mücadeleyi bırakıp bırakmayacağını…
Kaymakam Turan Eren gibi bir insan hiç yenilgiyi kabul eder mi?
Etmez elbette. Alçıtaşı ocağının ruhsat süresi biter bitmez, jandarmaya emir verip ocağa giriş çıkışı yasaklar. Çünkü ilçenin mülki amiri de odur.
Bu yasağa ilk karşı çıkan, fabrika müdürü olur. Kaymakama hitaben:
“Bak canım! Bu fabrika devlete ait… Bu memleketin dağı da, taşı da devlete ait…” diye bir nutka başlarken o da Kaymakam Beyden ağzının payını alır:
“Müdür Bey, ben senin nereden canın oluyorum? Resmî makamda oturan ve devleti temsil eden bir kişi ile konuşuyorsun. Önce konuşma âdâbını öğren” deyiverir Kaymakam.
Sonra, dönemin iktidar partisi il başkanı ve eski ruhsat sahibi gelip “Jandarmayı çek oradan!” derse de “ruhsat almadan, bir taş bile vermem sana oradan” cevabını alır.
Kaymakam Turan Eren… Kanunların kendisine tanıdığı yetkileri, korkusuzca sonuna kadar kullanıyor.
Bakalım, kim galip çıkacaktır bu savaştan? 1980’in Ağustos’unda başlamıştır bu mücadele. Her iki taraf da kılıçlarını bilerken, 12 Eylül sabahı ordu idareye el koymasın mı?
Bu arada Kaymakam Turan Eren, eski vali atanınca Kars Vali Vekili olmuştur.
Darbeden birkaç gün sonra, yolsuzluk ve partizanlık yaparak halkın huzurunu kaçıran birçok kişiyle birlikte, İl Özel İdare Encümeninin özellikle alçıtaşı konusundaki etkili o üyesi de tutuklanmıştır.
Gün doğmadan neler doğarmış, gördünüz; değil mi? Böylece Vali Vekili Turan Eren’in başkanlığında yapılan ilk İl Özel İdare Encümeni toplantısında, Alçılı köyünün alçıtaşı ocağı ruhsatı, oy birliği ile “Susuz İlçesi Köylere Hizmet Götürme Birliği”ne verilir.
Evet, Kaymakam Turan Eren, göreve başladığı Susuz’da bahara doğru kuru soğan kalmadığı bir günde hâkim hanımının “evde soğan olmadan olmaz!” sözü üzerine soğan bulmak için bütün ilçeyi dolaşır. “Kaymakam soğan arar mı?” demez ama aynı Kaymakam köylünün menfaatine olan bir durumda işte böyle aslan kesiliverir...

       Turan Eren-Akseki/Antalya

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.