“İzin verdi ama bir şartla!..”

A -
A +
“Hayret, baban senin gibi genç ve yakışıklı bir evladın evinden ayrılmasına nasıl müsaade etti?..”
 
Bundan birkaç sene önceydi. İstanbul Ümraniye’de gümüş takılar satan arkadaşım Halil İbrahim Beyi ziyaret için dükkânına uğramıştım. O sırada içeride 19-20 yaşlarında buraların çocuğu olmadığı simasından belli olan ama bir o kadar da yakışıklı bir genç vardı.
Bu genç, dükkân sahibi arkadaşa “gümüş yüzük kaç grama kadar erkeklere helaldir?” diye soruyordu. Bu soru gerçekten ilgimi çekti.
Günümüzde herhangi bir gencin helal haram konusunda soru sorması çok mühimdi. Çünkü nice gençler iman ve itikat bilgilerinden bile habersizdi. Kendisine sordum:
“Senin ismin ne delikanlı?”
Kendi mahalli aksanına göre cevap verdi:
“Muhammed” dedi.
“Maşallah Muhammed, bunu niçin sordun, hayırlı olsun yoksa evlenecek misin?” dedim. “Hayır, öğrenmek için sordum” dedi.
Daha da meraklanmıştım:
“Sen nerelisin?” dedim.
“Afganistan’da Mezar-ı Şerif’tenim” dedi.
İçim bir tuhaf oldu… Mezar-ı Şerif ki Afganistan'ın dördüncü büyük şehriydi. Özbekistan sınırının 56 km güneyindeydi. Deniz seviyesinden 380 m yüksekte yer alan bu şehrin adı Hazreti Ali'nin (radıyallahü anh) kabrinin burada bulunduğu inancıyla verilmişti. Nitekim mavi çinili bir sanat abidesi olan caminin adı da "Hazreti Ali Camii"ydi.
“Buralarda ne yapıyorsun” dedim.
“Bizim oralarda iş yok, huzur yok, terör çok, biz fakir aileyiz. Babam dedi ki: ‘Yavrum herkes Türkiye’ye gidiyor. Çalışıyor, sen de git çalış, hem emniyette olursun, hem de bize biraz para gönderirsin' dedi, ben de kaçak olarak Türkiye’ye geldim, bu civarlarda inşaatlarda çalışıyorum.”
“Hayret, baban nasıl senin gibi genç ve yakışıklı bir evladın evinden ayrılmasına müsaade etti. Annen hasretine nasıl dayanır” diye sordum.
Biraz durdu, gözlerini hafif yumarak derin derin düşündü…
“İzin verdi ama bir şartla!”
“Neymiş o şart?” diye sordum.
Delikanlının söylediği sözler beni daha bir heyecanlandırıyor, meraktan meraka sevk ediyordu.
“Oğlum sana bütün haklarımı helal ettim. Arkandan da devamlı dua edeceğim. Yalnız bir şartım var… Hiçbir zaman, hiçbir sebeple namazını terk etmeyeceksin” dedi. DEVAMI YARIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.