Minnet borcumu ödemek için!..

A -
A +
“Emlakçı cebinden çıkartıp paramı verdiğine göre, bu iyiliğin altında kalamazdım...”
 
 
Emlakçı dostum imdadıma yetişmek için hemen hastaneye gelmişti… Çok duygulandım. Hemen vezneye geldi ve ücreti ödedi. Minnettar kaldığımı belirttim. “Lafı mı olur?” dedi.
“Elde ne iyi insanlar var” dedim içimden. Ama bu defa da ona borçlanmıştım. Borçlu yaşamak bana hem azap veriyordu. Dedim ki: “Borcumu en kısa zamanda öderim inşallah...”
Emlakçı dostum, “hiç acelesi yok” derken gündemi değiştirdi:
“Yanlış anlamayın borcunuz filan için değil, hatırıma geldi. Sizin filan arsayı satmak istemez misiniz? Çok iyi bir müşteri var?”
Bu muhabbet üzerine canım sıkıldı.  Memuriyet boyunca dişimden tırnağımdan artırarak biriktirdiğim arsayı evlenecek oğlum, gelin olacak kızım için ileride lazım olur diye saklıyordum. Eğer şimdi satarsam oradan buradan harcayıp çarçur ederdik.
Ama şimdi emlakçının bu kadar iyiliğinin altında kalamazdım. Cevap verdim biraz mahcup, biraz mecbur:
-Ne yapalım, madem çok ısrar ediyorlar satayım.
-Yoo, siz bilirsiniz ama bu bir fırsat ele geçmez diyorum.
-Olsun canım, bir kere laf ağzımdan çıktı.
Emlakçı dostumun söylediği fiyat piyasanın üç aşağı beş yukarı aynısıydı. Hiç üstelemeden emlakçının söylediği fiyata, söylediği kimseye satmak üzere el sıkıştık.
Aldığım paradan ilk işim emlakçı dostuma borcunu ödemek oldu.
Aradan günler geçti… Tahmin ettiğim gibi hazır parayı kıyısından köşesin çarçur etmiştik.
Sonradan öğrendim ki o emlakçı dost, benden habersiz o arsamı satmış bile… Hatta arsayı alacak kişiye “sen parayı hazırla, ona o arsayı sattırmak benim işim” diyor. Adam getirip komisyon parasının bir miktarını kendisine veriyor.
Emlakçı dostum da komisyonunun bir miktarını alınca da fırsatı kollayıp beni ziyaretimde bir hastalık numarası ile hastaneye gönderiyor. Hastanede borçlanacağımı düşünüp onu ödeyip kendisine minnettar bırakıyor. 
Nasıl da fırsat kollamış nasıl da denk getirmiş aklın alması imkânsız. Hatta hastanede verdiği parayı da benim arsamın satış karşılığı aldığı komisyon parasından ödemiş. Dost bellediğim emlakçının bana yaptığına bakın. Ne diyeyim, gerçekten insanoğlu çiğ süt emmiş. Rabbim iyilerle karşılaştırsın...
         Hayri U.-Ankara
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.