Mandıracıların süt intikamı

A -
A +
“Mandıracılar, ihtiyaçları olmadığını süt almayacaklarını söyleyerek ihaleye katılmazlar...”
 
Kaymakam Turan Eren Bey, enerjisini köylünün süt üretimine ve pazarlamasına yoğunlaştırdığı bir gün, bir süt firmasının İbribey köyü süt üreticilerinin 6 bin lira alacağını ödemediği bilgisini alır. Eldeki senetlerin hemen icraya konulmasını emredip görevlileri şirketin merkezi Bandırma’ya gönderir. Firmanın, yollarda süt taşıyan tankerlerine de el konulur. Firma sahibi hemen Kaymakam’ı arar.
“Köylünün süt borcu ödenmedikçe bırakmayacağız” cevabı üzerine, kısa bir süre sonra köylünün alacağı ödenir.
Bundan sonraki ihaleye o firma alınmaz. Sütün bir kısmı SEK’e, bir kısmı mandıracılara verilir.
Üç ay sonraki ihale davetine ise tüm mandıracılar, “süte ihtiyaçları olmadığını, süt almayacaklarını” söyleyerek katılmazlar.
Bu tam bir boykottur.
“Nedir bu? Üç ayda bir ihale filan? Sütün fiyatını niçin üretici ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tespit etsin ki? Olur mu öyle şey! Fiyatı mandıracılar tespit eder! Ücretini de istediği zaman öder! Nedir bu, eski köye yeni âdet mi getirmek istiyor kaymakam? Siz öyle yaparsanız, biz de böyle yaparız işte! Biz olmasak sütü kime satacaksınız? Mecbursunuz siz bize, mecbur! Siz ne derseniz deyin önemli değil, biz ne dersek o olur!” demiş olurlar.
Fakat karşılarındaki Kaymakamı henüz tanımaz onlar… Kaymakam, mandıracıları toplayıp “Yaptıklarının yanlış olduğunu, sonuçta kendilerinin zararlı çıkacağını” anlatsa da onlar, kararlarının kesin olduğunu bildirirler.
Bu hesapta yoktu işte. Pekiyi, şimdi ne olacak? Kaymakam pes edip yenilgiyi kabul mü edecek, yoksa “mücadeleye devam” mı diyecek?
Karşılaştığı ilk engelde, yenilgiyi kabul edip geri dönecek bir insan, böylesine zorlu bir yolculuğa çıkar mı? Elbette çıkmaz, değil mi?
Nitekim Turan Bey de pes etmeyip Süt Endüstrisi Kurumu (SEK) Müdürü Metin Karabacak’ı arar hemen. “Bu boykotu boşa çıkarmak gerek. Sütün tamamını siz alın” deyince,  müdür bu konuyu Genel Müdürle görüşmesinin daha doğru olacağını söyler.

Kaymakam Bey, SEK Genel Müdürünü arayıp konuyu baştan sona anlatarak, “Üreticiyi mağdur etmeyelim. Sütün tamamını siz alın” demesin mi? Peki Genel Müdür ne cevap verecektir? DEVAMI YARIN

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.