“Sen muhasebeci miydin?”

A -
A +
“Şaşırmamak mümkün mü? Bu benim için bulunmaz bir fırsattı. Hemen kabul ettim...”
 
Sene 1982 olmalıydı. Yedi senelik ticari faaliyetim hakkında bir karar verme aşamasındaydım. “Tamam mı, devam mı?”
Yol ayrımına gelmiştim. Ticari faaliyetimin yanında fahri yani gönüllü olarak da, henüz holding olmadan önce İhlas müessesesinin ve Türkiye gazetesinin işlerini yürütüyordum.
Bir sonbahar ayında toplantı için İstanbul’a gitmiştim. Enver Ören Ağabey'e; ticarete devam mı edeyim, tamam mı diyeyim diye durumumu arz ettim. Her zaman olduğu gibi çok dikkatle dinlediler ve “Sen muhasebeciydin değil mi?” diye sordular.
”Evet Efendim” diye cevapladım.
“O hâlde, muhasebeciliğe başla” dedi.
Bu mesleği yapanlar bilirler; mükellef sayısı belli bir seviyede olmadan muhasebe bürosu açmak, gelir gider dengesi açısından çok zordur. Sıfırdan, yani hiç müşteri (mükellef) olmadan işe başlamak gibi bir durum ortaya çıkmıştı.
Mademki sordum ve Enver Abi de benim fikrimi sormadan “Muhasebeciliğe başla” buyurmuştu, o hâlde istişarem tamamlanmıştı.
“Peki” deyip ilime döndüm. Gazetemize de muhasebeciliğe başladığımı duyuran küçük bir ilan verdim.
Bir gün gazetemizin mahalli baskısına reklam toplamak maksadıyla, muhabir arkadaşla bir fabrikaya uğradık. Patron tanıdıktı. Hoş beşten sonra, reklam konusunu açtık. Patron:
“O kolay da, sen ne işle meşgulsün” dedi.
Ben de muhasebeciliğe tekrar başladığımı ve duyurmak için gazeteye de ilan verdiğimi söyledim. Kendisi gazetemizin abonesiydi ama ilânı görmemiş.
Patron “Biliyorsun bizim diğer bir işletmemiz var, onun muhasebecisi işi bıraktı, arzu edersen defteri sana verelim, sen tut!” deyiverdi.
Şaşırmamak mümkün mü? Bu benim için bulunmaz bir fırsattı. Hemen kabul ettim. Ayrıca patron, çevresi olan bir kişiydi. Bana başka mükellefler bulacağını da söyledi. Hakikaten daha önceki muhasebecinin mükelleflerini bana yönlendirdi.
Allah rahmet eylesin, bu iş adamının birkaç sene önce vefat etmiş olduğunu duydum.
Aradan çok geçmeden bir konuda daha kararsız kalacaktım… Onu da gelip sormam gerekmez miydi?.. DEVAMI YARIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.