Rauf Denktaş bile hayret etmişti!..

A -
A +
“Bu kadar başarılı olabileceğiniz aklımın köşesinden geçmezdi, tebrik ediyorum sizi...”   Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında Fransa’da Yunanlılar yürüyüş yapınca oradaki gurbetçiler de yürüyüş yapmak isteyince cemiyet başkanına izin vermek istemez valilik. Yunanlılar yürüdü deyince de şu cevabı verir: -Onlar bize sormadan yürüdü. Bunun üzerine, “öyle mi?” dedim, “verin dilekçemi tamam” dedim. -Ne yapacaksınız şimdi? -Ne yapacağız, biz de size sormadan yürüyeceğiz… Valilik binasından çıktım. Hemen ardımdan emniyet müdürünü göndermişler. “Bir delilik yapma başına iş açarsın” diye tembih ettiler. -Niye? Çünkü Fransa’da Türkler daha kalabalık durumda… Bunun üzerine İçişleri Bakanlığına bir faks gönderdik. Yürüyüş güzergâhımızı belirledik. Gar’dan Konsey binası önüne kadar yürüyecektik. Hemen cevap geldi. Gar’dan değil belediye hamamı yanındaki alanda toplanıp oradan konsey önüne kadar yürüyün, diye izin geldi. O yıllarda Avrupa Konsey binası yeni yapılıyordu. Ve biz konsey önüne kadar sessiz ve taşkınlık çıkartmadan yürüdük. Ama pankartlarımız vardı. Böylece kazasız belasız olaysız ama etki eden takdir toplayan çok güzel bir yürüyüş yaptık… Bu yürüyüşümüzle ilgili çekilen filmler arşivlerde vardır bulunabilir. Rauf Denktaş geldiğinde ona izlettirilmişti. İzleyince hayretini gizlememiş ve “bu kadar başarılı olabileceğiniz aklımın köşesinden geçmezdi, tebrik ediyorum sizi” demiştir. Aynen bugünkü gibi… Şu anda Türk Silahlı Kuvvetlerimizin Afrin Zeytin Dalı Harekâtı gibi bir durumdu… Ama o zaman bütün Türk milleti tek vücut tek yürekti… İktidarın ve ordunun arkasında olduğunu tek sesle söylüyordu… O yıllarda bu cemiyetler filan yoktu. Bu çeşitlilik yoktu. Olsa bile kendi içinde bir fikir ve millî duruş birlik beraberliği vardı… Bu arada Cemiyet Başkanlığını yürütürken baktım ki bu iş böyle yürümüyor…  Birkaç arkadaşla beraber İslam Cemiyetinin ilk tüzüğünü yaptım. Bir lokal aldık din adamlarından. Bir iki sene Fatih Camisini, belediyeyle yapıp oraya taşınana kadar ibadetlerimizi orada sürdürdük.

Cemiyette de bir sürü enteresan olaylar yaşadık. Mesela orada biz Fransız Millî Eğitimiyle, Valilikle Belediye Başkanlığıyla filan anlaşma yapmıştık. DEVAMI YARIN

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.