Kabadayılar Hanı

A -
A +
“Çoğu kez bu sedirlerde oturacak yer bulamaz dışarıda hanın boşalmasını beklerdik…”
 
“Evlat bu han, yiğitlerin harman olduğu yani toplandığı bir handır. Adını oradan alır. Namertlere yer yoktur bu handa. Bu han, bu duvarlar ne olaylara ne büyük şahsiyetlere tanıklık etmiştir bir bilsen… Ah bilebilsen…
Çok şair, ozan burada şiir yazmış türkü derlemiş söylemiştir. Hisarlı Ahmet işte tam şu karşı köşede oturur sazın tellerini konuştururdu. Şu karşıda asılı duran saz ile Hisarlı Ahmet az çalıp söylememiştir. Ben onun ağzından sazından “Kütahya’nın Pınarları Hisardan inmem diyor” türkülerini burada defalarca dinlemişimdir. Garibanlar, köylüler evsizler hep bu handa konaklamışlardır.
Eskiden otel yok, para yok, araba yok; köylerden at arabaları ile şehre gelinirdi. Daha evvelinde hacetini gidermek için zorda kaldığından kağnılarla köyden yola çıkanlar olurmuş… Köylüler bir günde işlerini bitiremezler aynı günde köylerine dönemedikleri için de bu handa konaklarmış.
Köylülerin atları eşekleri en alttaki damda kalırdı. Kendileri ise üst katta konaklarlardı. Ortadaki kat ise yani burası ise bizlerin çay kahve içtiğimiz sohbet yeriydi.
Ben bu handa kaç kere konakladım inan sayısını bile bilmiyorum. O zamanlar ben merkeze bağlı Ağaç köyde oturuyorum. Şehre her geldiğimde bu handa konaklardım. O günleri özlüyorum be evlat, çok özlüyorum.
Bu han o zamanlar çok daha güzel çok daha hareketliydi. Çoğu kez bu oturduğumuz sedirlerde oturacak yer bulamaz dışarıda hanın boşalmasını beklerdik. Bazı zamanlar ise handa yatacak yer bulamadığımız için bu oturduğumuz sedirlerde sabahlardık.
Evlat biliyor musun biz yemeli içmeli sazlı sözlü oyunlu gezeklerimizi hep bu handa yapardık. Gezek bizim Kütahya’da “hadi gezelim” demenin halk arasında kısaltılmış söylenişidir. Kadınlar arasında olduğu gibi erkekler arasında da gezek toplantıları gece tertiplenir.
Kabadayılar Hanı… Adı üstünde yiğitlerin hanı, eskiden yiğitler lakapları ile anılırdı evlat… Taksi Mehmet, Pire Necmi, Kel Rıfat, Daha Halil, Çamur Şevket, Artist Osman, Gaz Kesmez Süleyman, Pala Remzi, Dök Dök Ahmet, Horoz Nuri, Karınca Ezmez Şevki, Çek Çek Adnan, Deve Kamil, Paşa Hüseyin, Dırdır Hasan, Mızmız Celal, Tank Yaşar, hep bu hanın kabadayılarıydı, yiğitleriydi.” DEVAMI YARIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.