Kurbağayı öldürünce

A -
A +
“Şıhbarak köyünde bugün de ekili dikili arazinin büyük bir kısmı tahıl tarımına ayrılmıştır.”
 
Bin dokuz yüz ellili yıllarda anneannemin başından geçtiği rivayet edilen bir duyumumu anlatacağım. Kayseri'nin Şıhbarak köyünde geçmiş yıllarda anneannemlerin tarladan az bir gelirleri varmış. O yıllarda evlerin bir köşesinde ambar olurdu. Oraya arpa, çavdar koyarlarmış, darda kalındığında un öğütmek için… Neyse bir köşede azıcık arpa azıcık çavdar dökülmüş hâlde dururmuş. Yine eskiden evlerimiz toprak evdi. Ambarın altı nem kapmasın diye de tekerler olurdu altında. Oralarda bir de ev kurbağası denilen kurbağalar olurdu. Nem olduğu için oralarda bulunurlardı. Ve sürekli oradan bir yerden bir kurbağa arpanın çavdarın üstünde hoplar zıplar ortalığı darmadağın edermiş.
Anneannem bir gün ev süpürürken rasgelince “gene mi geldin sen” diyerek vurmuş kurbağanın tepesine. Öyle ya zaten çok az olan çavdarı arpaya arpayı çavdara karıştırıyormuş.
Ters gelmiş olmalı ki hayvancağız ölmüş. Anneannem de bir kürekle kaldırıp kapıya atmış.
Tam onu atıp içeri girmişken kapı çalınmış. Kapıya bir dilenci gelmiş. Sırtında bir torba ile kapıyı tıklatıp duruyormuş.
Anneannem sormuş dilenciye:
“Ne alıyorsun?”
Dilenci de cevap vermiş:
“Arpa çavdar ne verirsen” demiş.
Anneannem:
“Bekle de getireyim” demiş.
Dilenci ona mırıldanarak “he, dilenci bulun da verin bundan sonra” demiş.
Anam da "Ne diyorsun be?” diyerek içeri girmiş vermek için çıkmış kapıya dilenci yok. Aramış bakmış dilenci kayıp. Orada kim varsa konu komşu sormuş, yok, gören olmamış;  dilenci kayıp? Anamın o azıcık arpa çavdar hiç bitmezmiş. O kurbağayı atınca arpa çavdar tükenmiş.
Anneannem de “demek ki onun bereketiydi, ben o kurbağayı öldürdüm bereket gitti” diye üzülmüş. Bu olaydan sonra bizlere hep nasihat ederdi anneannem: 
“Sakın siz siz olun öldürmeyin”
Şıhbarak köyünde bugün de ekili dikili arazinin büyük bir kısmı tahıl tarımına ayrılmıştır. Yetiştirilen tahıllar içerisinde ilk sırayı buğday alır. Buğdayı sıra ile arpa ve artık neredeyse ekimi hiç yapılmayan çavdar alır. Tahıldan sonra en çok üretilen kültür bitkileri şeker pancarı, yonca, patates, fasulye, nohut, lahana vs.dir.
Mazot ve gübre fiyatlarının çok yüksek oluşu, ürün fiyatlarının düşük oluşu ve ekili dikili arazinin az olması nedeniyle köyümüzde maalesef çiftçilerimizin yüzü gülmemektedir.
Kamer Sümer Bozdağ- Antalya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.