Bedelli değil, kısa dönem...

A -
A +
“Dokuz yıl memuriyetten sonra kısa dönem de olsa o 4 ay askerlik bayağı zor gelmişti...”
 
Şu günlerde bedelli askerlik gündemde… Ben de 1983 yılı Mart ayında Manisa Kırkağaç’ta kısa dönem yaptığım askerliğimle ilgili bir anımı paylaşmak istedim.
Kırkağaç, Manisa’nın ufak ama şirin bir ilçesidir. Manisa’ya biraz uzak Akhisar ile Soma’ya komşudur, o kadar ki âdeta bitişiktir.
Arkasını dağa dayamış ilçenin Soma tarafı çok güzel çamlık ormanıyla süslüdür. Akhisar tarafında meşhur kavun tarlalarıyla uzanan ovasıyla; içmesine doyum olmayan çayıyla ve verimli topraklarıyla süslü bir Anadolu köşesidir.
Biz Kırkağaç’a askerliğimizi yapmak için mart başında gitmiştik. Mevsim itibarıyla hava biraz soğuktu. Kısa dönem dört ay er olarak askerlik yapacak devre arkadaşlarımız daha önce askerliğe yedek subay olarak karar aldırmış yüksekokul mezunuydu. Kaymakamdan mühendise, müftüden öğretmene kadar her meslekten arkadaş vardı. Çoğunun yaşı hayli ilerlemişti. 40 yaşında olan bile vardı. En genci 25 olan devrede ben 28 yaşındaydım. Ama 9 yıl memuriyette görmediğim bazı şeyleri o kısacık askerlik döneminde yaşadım ve gördüm. 9 yıl memuriyetten sonra kısa dönem de olsa o 4 ay askerlik bize bayağı zor gelmişti.
Kısa dönem askerlik yapmamıza rağmen askerliğin bütün gereklerini yerine getirmeye çalışıyorduk. Öyle ki sabah erkenden kalkıyor tıraş oluyor,  giyinip kuşanıp içtimaa gidiyor,  kahvaltıdan sonra öğleye kadar yat kalk eğitimimize devam ediyor; öğle arasında yemek molası ve kısa bir dinlenmeden sonra yine sahada akşama kadar eğitim ve akşam yemeğinden sonra kısa dinlenme ve gece dersinden sonra erkenden yatıyorduk.
Hemen hemen her gün, günün her saatinde nöbet tutuyor, mıntıka temizliğinden, fırına mutfağa patates ve soğan soymaya gidiyorduk. Askerliğin bütün temel eğitimini o kısa 4 ay içerisinde görmüş hatta bir defasında alarm verilmiş ve Kırkağaç’ın arkasındaki dağa çıkmış,  orada çadır kurmuş,  geceyi orada geçirmiştik…

Genelkurmay'ın aldığı bir kararla kısa devre 4 ay askerlik yapan biz arkadaşlarımıza küfür ve dayak yasaklanmış -ne acıdır ki uygulamada olmadığı hâlde erata uygulanan ayıplardan bir tanesiydi küfür ve dayak- onun dışında bütün askerî ceza ve disiplin kuralları aynen uygulanmıştı. DEVAMI YARIN

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.