“Üç acemilik birleşince!..”

A -
A +
“Şoförlükte en ufak bir hatanın bile insan hayatına mal olacağını hiçbir zaman unutmadım!..”
 
Yaklaşık 2-3 dakika sonra dik bir yokuştan aşağı inerken araba hızlandı. Ben de frene yüklendim. Fren uzun süre yüklenme sonucu kabarma ve şişme yapıp zamanla tutmaz hâle geliyormuş.
Bizim arabanın freni de artık iyice kabarmış ve tutmaz hâle gelmiş. Yokuşun bitiminde keskin bir viraj çıktı karşıma.
Hem yolu bilmiyorum, hem gece, hem frenler şişmiş haberim yok. İleride keskin virajı fark eder etmez son bir gayretle frene yüklendim ama fren hiç tutmuyordu. Aracı vitese atıp durdurayım dedim ama aracın hızı fazla olduğundan vitese de geçmedi. Artık araç kontrolümden çıkmıştı...
Bir an ne yapacağımı bilemedim. Arabada beş kişiydik ve ölümle burun buruna gelmiştik. Baktım olacak gibi değil son bir gayretle “Allah” dedim ve bütün gücümle direksiyonu kırarak keskin viraja girdim ama hızım fazla olduğu için virajı tam dönemedim. Aracımız havalanıp araçla beraber ters dönerek bir takla attıktan sonra yolun altındaki tarlada düz hâlde tekerleklerin üzerinde durdu.
Ben “acaba kaç takla atacağız” diye beklerken tarlanın kenarında durmuştuk.
Tavan yamulmuş ön cam kırılmıştı. Çok şükür arkada oturanlara bir şey olmamış sadece önde oturduğumuz için kırılan ön camın parçaları abimle benim alnımda ufak tefek sıyrıklar yapmıştı.
Bu korkunç kazayı bu kadar az hasarla atlattığımız için Allaha şükretmiştik...
Eğer orada değil de yüz iki yüz metre yukarıda aynı durum olsaydı Allah göstermesin hem beş yüz metre yamaçtan yuvarlanacağız hem de barajın ortasında kendimizi bulacak. Belki de hiçbirimiz kurtulamayacaktık.
Belki de sırf teravihe yetişmek için halis niyetimiz nedeniyle Allah bizi korumuş bu kazayı böyle atlatmıştık...
Arabayı uzun süre vitesten atıp frenle gitmenin ne büyük bir tehlike olduğunu sonradan öğrenecektim. Ama o bilgisizliğin ve hatanın az kalsın kaç kişinin hayatına mal olacağını da böyle acı bir tehlikeyle ve tecrübeyle öğrenmiş oldum.
Ondan sonra 40 yıllık şoförlük hayatımda bir daha böyle hata yapmadım... Çünkü şoförlükte en ufak bir hatanın bile insan hayatına mal olacağını hiçbir zaman unutmadım...
Allah bütün şoför ve yolcularımızı her türlü kazadan ve beladan korusun. Âmin...
         Em. Sağ. Yazar-Aslan Torun
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.