Gece saçları tutuşunca!..

A -
A +
“Osman Çavuş’un dillere destan kızını kimseler isteyemiyor ama takdir-i ilahi bir başka!..”
 
 
Kuşluk vakti Emin Amca'nın bize anlattıklarını, Osman Çavuş’un dillere destan kızıyla ilgili rivayetlerini sizinle paylaşmaya devam ediyorum...
Çevrede Osman Çavuş’un kızına aşırı güzel hasletlerinden dolayı "peri kızı" lakabını bile takanlar olmuş. Kız evladı bu. Evde kalacak değil ya. Bizde “kız evladı el boncuğudur, emanettir. Bekletmeye gelmez” derlerdi.
Bu düşünceden hareketle bazı insanlar kızı istemeye niyet edip dolaylı yollarla dedesine ve başkalarına haber gönderirler. Osman Çavuş'un, iyi kalpli olduğu gibi sert mizaçlı bir yönü de var. Kızdırmaya gelmiyor.
O da neyin nesi? Kızının istendiğini duyan Osman Çavuş, âdeta küplere biner. Kızını vermeyeceğini ulu orta söylediği gibi… İstemeye gelenleri evden kovacağını, döveceğini de beyan eder. Hatta kızını istemeye gelecek olanlara ağır hakaretler edeceğini söyler.
Babası hoca olmasına rağmen Osman Çavuş’a söz geçiremez. Bu inatlık ortadan kalkmaz. Hani desek “damat alacak” mümkün değil. Çünkü çok sayıda oğlu var. Ortada işlenen büyük suç var. Bunun adı çocuğuna aslında zulmetmek! Evlilik konusunda evladının fikrini sormadan kendi başına karar vermek!
Kız ve yakınları Osman Çavuş’un davranışına anlam veremedikleri gibi üzülürler. Bazıları “ölene kadar kızlarının kendilerine hizmet etmesini mi istiyorlar?” diye de konuşur...
Derken bu kızcağız bir gece saçlarını yıkıyor. Gaz yağıyla saçlarını temizleme ve düzenlemeye çalışırken kandil ya da oturak gaz lambasından saçları tutuşuveriyor. Kız, saçlarından itibaren yanmaya başlıyor. Bu yanış, kızcağızın sonunu getiriyor. O günün şartlarında tedavisi doğru-dürüst yapılamayan kız vefat ediyor...
Bunu bize anlatan Emin Amca, sanki o anı yaşamış gibi derin bir iç çekti… Bir süre dudakları titredi… Bizim gibi gençlere ne diyeceğini nasıl diyeceğini hesap etti… Lafı fazla uzatamadı… “Diyeceğim o ki hangi ana baba olursa olsun evlenme çağına gelen çocuğu üzerinde baskı kurmasın. Onun da bir birey olarak evlenmek isterse evlilik yapmasının hakkı olduğunu bilsin ve ona göre devransın” derken gözlerini bizden kaçırdı. Çünkü yanaklarına süzülen damlaları göstermek istememişti.
Bize bunu anlatan Emin Amca 1991 yılında vefat etti. Allah rahmet eylesin.
       Bayram Ören/Zonguldak-Devrek
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.