Beni şaşırtan beyefendi

A -
A +
“Okumam-yazmam var ama dedelerimden kalan Osmanlıca yazıları okuyamadım...”
 
Öğle paydosu sonrasında iş yerim olan İstanbul Valiliği Babıali kapısından içeri girerken gayet şık kıyafetli birisi kitabeye hayranlıkla bakıyordu. Tam içeriye girerken:
-Memur Bey! Müsaadenizle bir şey sorabilir miyim, deyince:
-Estağfirullah buyurun, dedim. Sonra konuşmasını beklemeden aceleci davrandım:
-Anlaşılan okumanız-yazmanız olmadığından okuyamadınız kitabeyi.
-Okumam-yazmam var ama dedelerimden kalan Osmanlıca yazıları okuyamadım. Üstelik üniversite mezunu ve iki de vakıf başkanıyım. Türkiyeli bir ABD vatandaşıyım, dedi. Benim şaşkın ve hayranlık dolu bakışlarıma aldırış etmeden devam etti:
“Çocukluğum bu havalide (yörede) geçti. Bu vilayet bahçesinde de çok oynamışlığım var. Sizinle tanışıp bana hatıralarımı yâd etme fırsatı verirseniz müteşekkir kalırım.
-Memnuniyetle Beyefendi, dedim.
Kendisini kurumun polis noktasından bahçeye içeri buyur ettim. Uluslararası bir kimyacı olup holding sahibiymiş. Bunu kartvizitini verdiğinde fark ettim. Vilayet bahçesinde oturup kendisine çay ikramında bulunurken de onu dinlemeye başladım. Gerçekten tam bir İstanbul beyefendisiydi. Mükemmel bir Türkçe konuşuyordu. Güngörmüş, kültürlü bir insandı. Aynı zamanda bir İstanbul âşığı idi. Hatta eski İstanbul günlerini hasretle yâd ederken hüzünlendiği net belli oluyordu.
Vilayet Bahçesi'nin silüetinin muhafazasından memnun olurken dışarısının pejmürdeliğinden de fevkalade üzüntü duyduğunu ifade ediyordu. Konuşmalarından hâl ve hareketlerinden eski İstanbul’u özlediğini anlıyordunuz.
Osmanlı Arşivlerinin önemine gayet vâkıf olup vesikalara hayranlığından bahsetti uzun uzun. Günün hatırası olarak ben de kendisine Osmanlının gayrimüslim vatandaşlarına bakış açısını gösteren bir arşiv bilgisi anlatınca da mest oldu.
Türkiye-ABD iş adamları üyesi olduğunu, zaman zaman Amerikalıları ülkemizde misafir ettiğini söyleyerek turist rehberlerinden söz etti. Kültürümüzden uzak, hatta kimilerinin düşmanca anlatım içinde olduğundan bahsetti. Kimi rehberlerin Osmanlı Sultanlarını bilerek bilmeyerek maksatlı anlattıklarını ve onları dinlediğinde üzüldüğünü söyledi. Hatta Amerikalı birçok iş adamının o tür rehberlerin anlattığı iftiralara inanmadıklarını söyledi. DEVAMI YARIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.