Onu bir daha göremedik...

A -
A +
“Babam ölene kadar bu enteresan olayın etkisi altında kalıp çoğu kimselere olayı anlattı...”
 
 
"Tekerek Mustafa" ile ilgili hatıramı yazmaya bugün de devam ediyorum...
Küs olan dünürleriyle barışmak üzere gittiğimiz evde hane sahibi kendisi çocukken babasına gelip para isteyen meçhul adama anlatıyordu. Babam “Hadi oğlum iyice evleri ara bakalım…” dedi.
Eve gittim. İyice araştırdım. Bizde evi karıştırmak diye anlatılır, para bulmak amacıyla evi karıştırdım. O zaman en büyük metal para olan 2,5 liralık bulmuştum. Babama para bulduğumu ve miktarını söyledim. Paranın o günün şartlarına göre değerli miktar olduğunu bildiğimiz için biraz da sevinmiştim.
Babam parayı getirmem için acele etmemi söyledi. Ben seyadın üzerindeki birinci kattan acele indim. Bahçeye açılan kapıdan çıktım. Baktım, babam yalnız oturuyor. Babam “parayı ver, adama vereyim” dedi. Adama doğru yöneldi. Ama adamın sedir üzerinde olmadığını görünce şaşırdı. Adam yoktu. Bana “oğlum adam daha 2 dakika ya oldu ya olmadı. Sedir üzerinde oturuyordu. Hatta seni ve onu gözetliyorum. Bu adam uçmadı ya! Gelmeçin dışına çıkıp da seslen, bulamazsan yukarıya doğru seslene seslene git. Ben de aşağıya doğru gideyim. Hay Allah başımıza gelene bak ...” dedi.
İkimiz de evin bahçesinin dışına çıkarak adama seslene seslene yol boyunca uzaklaştık. Babamla zıt yönde birbirimizden uzaklaşmamıza rağmen seslerimizi işitiyorduk. Fakat adam, seslerimize cevap vermedi. Babam evde bulunan o parayı o adama veremediği için çok üzüldü. Üzüntüsünden tarlaya çalışmaya dahi çok geç gitti...
Babam ölene kadar bu olayın etkisi altında kalıp çoğu kimselere olayı anlattı. Olayla ilgili çok sayıda yorumlar yapıldı. Görülenin kim olduğu hâlen bilinmemektedir. Komşularımız, çevre köyler ve Bartın’da anlattığımız adamı gören yok. Hâlen araştırıyorum. Gözlemliyorum. Bu insana rastlamış değiliz.
“Dağ dağa kavuşmaz, insan insana kavuşur” derler. Biz, bu insana kavuşamadık, anlattığımız insanlar da anlattığımız insanı görmüş değiller. Bana en enteresan gelen şudur: Babam evde para olmadığını mutlaka biliyordu. Çünkü aşırı ihtiyaçtan ve yokluktan dolayı paranın aşırı korunup saklandığını herkes biliyor. Babam adamı yaptığı ısrarlar sonrasında inandırmak için beni eve göndermiş olabilir mi? Olmaması gereken para nasıl oldu? En iyisini Allah bilir… Yıllar yılı bir daha onu göremedik...
       Mert K. Topal-Zonguldak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.