Sıcaklar alerji yapıyor

A -
A +
 
Kızarıklıklarla başım dertte
29 yaşındayım. 8 yıl önce berber ensemi alırken kesti, kanama sonrası oluşan yara geçti ama ensemde 'yağ bezesi' gibi bir şişlik duruyor. Ayrıca el, ayak ve yüzümde kırmızı noktalı, kaşıntılı kabartılar olmakta. Perhizle netice alamadım. Sıcak havalarda çıkıyor. Çok sıcak banyoyla rahatlıyorum. Nasıl kurtulabilirim? > Hüseyin Yılmaz 
Değerli okuyucularımız, sıcaklıkların kendini hissettirmeye başladığı bu aylarda, okuyucumuzun sorusu vesilesiyle bu hafta size birçok kişinin ortak derdi olan Güneş Alerjisi sonucu oluşan Sıcak Ürtikerinden bahsetmek istiyorum...Sevgili Ahmet, öncelikle ensende yaranın iyileşmesine rağmen geçmeyen kabarıklığın sebebi; bağışıklık sisteminin yetersiz kalmasıdır. Kalan bakiye, muhtemelen hafif iltihaplı granülasyon dokusudur. Hekim muayenesi sonrası antibiyotiklerle tamamen yok edilebilir.Gelelim sıcaklardan kaynaklanan alerjik duruma. Vücudunuzun özellikle güneş gören yerlerinde ortaya çıkan kızarıklık, kaşıntı ve çeşitli ebattaki kabarıklıklar tipik Sıcak Ürtikeridir. En iyi korunma ve tedavi yolu da, direkt güneş ışınlarına maruz kalmaktan kaçınıp çok sıcak su yerine ılık veya soğuk suyla duş almaktır.Ürtiker (Kurdeşen):  Basınca solabilen kırmızı ve deriden kabarık, sıklıkla kaşıntılı ve birkaç mm'den birkaç cm'ye kadar değişebilen büyüklükte, kenarları düzensiz kabartılardan oluşan bir cilt hastalığıdır. Etrafı kızarık, ortası soluk, yüzeyel ve kaşıntılı cilt döküntülerinden oluşur. Döküntü birden başlar; kaşıntılı ciltten kabarık, iki mm'den 30 cm'ye ulaşabilen değişik boyutlarda ve şekillerde plaklar şeklindedir. Bu döküntüler genelde 20 dakika ile 3 saat arasında sürüp, iz bırakmadan kaybolur, ardından başka bir bölgede yeniden çıkar. İnsanların yaklaşık %20'si hayatlarının herhangi bir döneminde ürtiker atağı geçirir.Sıcak Ürtikeri, kronik ürtikerlerin %7'sini oluşturur. Sadece belli bölgelere lokalize olabileceği gibi tüm vücudu saracak şekilde yaygın da olabilir. Egzersiz sonrası vücut ısısının artması, sıcağa maruz kalma, sıcak duş, terleme ve heyecanlanmaya bağlı stres sonrasında hemen veya dakikalar içinde ortaya çıkabilir. Bu ödem genellikle yüz, boyun ve göğüste görülür, ardından tüm vücuda yayılabilir. Stres, ürtikerde hem esas neden olabilir, hem de ürtikerin ortaya çıkmasını kolaylaştıran faktör olarak etki edebilir.

Tedavi
Öncelikle sebepler ortadan kaldırılmalı
Ürtikerin tedavisinde ilaç ve ilaç dışı yöntemler uygulanılabilir. Asıl gaye, tetikleyicilerle teması önlemek veya azaltmak, mümkünse hastaya tetikleyicilere karşı duyarsızlaştırma yapmak ve bulguları ortadan kaldırmaktır. Tetikleyici ortadan kaldırıldığında ürtiker genellikle birkaç gün içinde geriler. İlaç reaksiyonlarında ise ilacın alımı kesilse bile bir süre daha kandaki seviyesi devam ettiğinden şikayet ve belirtiler bir süre daha devam edebilir. Ciddi reaksiyonlarda adrenalin, kaşıntı ve ödemi kontrol etmek için yeni kuşak antihistaminik grubu ilaçlar, kortikosteroid tedavi bazı hastalarda gerekebilir.
Tedbir
Hastalığı tanıyan sıkıntı yaşamaz!
Ürtikerli hastalar, şikayetlerini nelerin tetiklediğini bilip ona göre tedbirlerini almalıdırlar...> Kaba, sıkı ve yünlü giysiler giyilmemeli> Ortam çok sıcak olmamalı> Aspirin ve salisilat içeren ilaçlardan kaçınılmalı> Kola ve çikolatadan uzak durulmalı> Allerjiyi tetiklediğinden şüpheleniliyorsa domates, yumurta, çilek yenmemeli> Stresten uzak durulmalıdır> Sıcak suyla duş alınmamalı> Soğuk Ürtikeri olan kişiler yalnız yüzmemeli, soğuk bir ortama kontrollü olarak girmeli> Güneş Ürtikerinde koruyucu kremler kullanılmalı


ÜRTİKERİNİZİN?ÖZELLİĞİNİ?ÖĞRENİN
Kızarıklıklar 6 haftayı geçiyorsa alarma geçin

Akut ve Kronik olmak üzere iki tip ürtiker vardır. Her ikisinde de döküntünün görünümü aynı olup sadece süreleri farklıdır.

Canımızı bezdiren ürtikerlerin ne kadar sürdüğüne dikkat etmeliyiz. Eğer kısa sürede geçmiyorsa hekime müracaat etmeliyiz. İki tip ürtiker vardır:AKUT ÜRTİKER: 6 haftadan kısa süreli ürtikerin en sık sebepleri ilaçlar, yenilen farklı yiyecekler ve enfeksiyonlardır. Çoğunlukla 24 saat, 1 hafta veya 10 gün içerisinde geçer. Nadiren 1 ay kadar sürebilir. Her yaşta görülebilir.KRONİK ÜRTİKER: En az 6 hafta süreyle her gün veya 2 gün arayla ortaya çıkar. Daha çok erişkinlerde görülür. Ürtikeri oluşturan sebep cildin daha derin tabakalarını etkilerse Anjioödem denen tablo ortaya çıkar. Cildin gevşek bölgelerinde ortaya çıkan, sınırları belirsiz doku şişliği şeklindedir. Ürtikerle birlikte veya tek başına da görülebilir. Kronik ürtikerin; sıcaklık, soğukluk, terleme, stres, ilaç ve bitkiyle (ısırgan otu ve lateks ürünler) temas gibi  birçok sebebi vardır. Sinek ısırması sonucu oluşanı ise 24 saatte geçer.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.