Epilepsi zamanla geçen bir hastalık

A -
A +
Kardeşim 26 yaşında, 13 yaşında iken epilepsi teşhisi kondu. Yıllarca Sodyum Valproat ve B vitamini kullandı. Şu an pek sıkıntısı yok. Neler tavsiye edersiniz, ayrıca epilepsi hastaları oruç tutabilir mi? > Fatma Şahiner / ALMANYA

Kıymetli okuyucum, kardeşinizin şikayetleri Petit Mal Epilepsi (Küçük Sara) hastalığını akla getirmekte. Epilepsi (Sara); beyin içinde bulunan sinir hücrelerinin anormal ve kısa süreli elektrik ve kimyevi olarak aşırı, kontrolsüz yayılımı ve boşalması sonucu ortaya çıkan beyin fonksiyon bozukluğu ile karakterize nörolojik bir hastalıktır. Sıklıkla geçici şuur kaybına yol açar. Epilepsi nöbetleri, kişiden kişiye farklı şekillerde ortaya çıkar. Bazılarında nöbet öncesi korku hissi gibi duygular oluşurken, kimisinde ise ağzından köpük gelerek düşer. Hayat boyu devam eden bir hastalık değildir. Epilepsi nöbetleri enel olarak iki çeşittir:
> Parsiyel (kısmi) nöbetler: Beynin bir kısmından başlarlar. Elektriki deşarj ya o bölgede kalır ya da beynin diğer bölgelerine yayılma gösterir. Sadece bir uzuvda olabileceği gibi başkalarının hiç fark edemeyeceği kadar hafif nöbet şeklidir. Basit parsiyel nöbetlerde hasta nöbet geçirirken tek bir bulgu, vücudun belirli bir bölgesini tutar. Mesela ayakta ya da kolda kasılmalar tarzındaki epilepsi gibi. Komplike parsiyel nöbetler, basit parsiyel nöbetlere bilinç bozukluğunun eşlik ettiği tablodur.
> Jeneralize (yaygın) nöbetler: Herkesin ilk aklına gelen epilepsi veya sara tonik-klonik nöbetidir. Aniden tüm vücutta gelişen kasılma, çırpınma, ağızdan köpük gelmesi, bazen de altına kaçırmadır. Bu nöbetler tüm beyne yayılır. Yaygın başlangıç, hastalığın daha kötü ve şiddetli olduğu anlamına gelmez. Petit Mal denen küçük sara; ani şuur kaybı ile birlikte konuşma, yürüme, yeme gibi faaliyetlerin kesilmesiyle beliren en sık tipidir. Nöbet esnasında vücut pozisyonunu korur ve hasta dengesini kaybetmez, gözler bir yere bakakalmış gibi dalmıştır, konuşamaz ve etrafında olanların farkında değildir, bilinç kaybı gelişir.
Epilepsinin acil müdahale gerektiren nöbeti; aralarında normal dönem olmadan, art arda birbirlerini izlemesi şeklinde (Status Epileptikus) ortaya çıkanıdır.

 
Hangi nöbetler tehlikeli!
Her kişide farklı seyreder ve bir hastada belirtilerin hepsi görülmeyebilir. Nöbetlerin tekrarlaması ve Status Epileptikus (sürekli havale geçirilmesi) hali, beyinde oksijensiz kalmaya bağlı bazı sonuçlara yol açabilir. Her nöbet bir sonrakinin ortaya çıkışını kolaylaştırabilir. Tedavisiz kalan küçük nöbet türleri, bir süre sonra büyük nöbetlere dönüşebilir. Bu nöbetlerin merdivenden düşme, trafik kazası, suda boğulma gibi tehlikeleri vardır. Tüm bu sebeplerden dolayı epilepsi mutlaka tedavi edilmelidir.


EPİLEPSİ TEDAVİSİ
İki NÖBETE İLAÇ
Epilepsi, mutlaka nöroloji uzmanının kontrolü altında olunması mecburi olan bir hastalıktır. Bir yıl içinde iki nöbet geçiren hastalara antiepileptik tedavisi başlanır. Kullanılacak ilaç nöbet tipine göre seçilir. Epilepsinin en önemli tedavi şekli ilaç tedavisidir. Tedavide asıl amaç nöbetlerin durdurulmasıdır ve verilen ilaç tedavisi ile yüksek oranda nöbetler durdurulur. Epilepside kullanılan ilaçlar beyin hücrelerinin aşırı uyarılma durumuna baskı uygulayarak nöbetlerin oluşunu engeller. Tedavide kullanılan başlıca ilaçlar fenobarbital, fenitoin, karbamazepin, valproik asit ve ethosüksimiddir. Kullanılan bu ilaçlar, hastalığı tamamıyla geçirmez ama nöbetleri engeller veya sayısını azaltır. Epilepsi tedavisinin düzenli bir biçimde devamı halinde de nöbetler devam edebilir. Epilepsinin bazı türleri ise, belli yaşa gelindiğinde kendiliğinden tamamen düzelebilir ve ilaç tedavisine ihtiyaç duyulmayabilir.

Belirtileri
Hastalar halüsinasyon görebilir
Özellikle miniklerin hayatını çekilmez kılan ve sabır isteyen epilepsinin belli başlı belirtileri şunlardır:
>  Bilinç kaybı ve bayılma
>  Titreme, yere düşme
>  Halüsinasyon
>  Otururken uzaklara dalma
>  Nefes darlığı ve kesilmesi
>  Dokularda ve yüzde morarma
>  Aşırı tükürük salgılanması
>  İdrar kaçırma
>  Hareketlerini kontrol edememe
>  Kriz sonrası şaşkınlık, uyku hâli
>  Korku
 
24 SAAT ETKİLİ ÜRÜNLER
Oruç tutmak hastaları ferahlatır kolay iyileştirir
Günümüzde artık 24 saat etkili ilaçlar mevcut. İnanca saygılı hekim kontrolünde sahur ve iftara ayarlanan ilaçlarla epilepsi hastası da pek tabii oruç tutabilir. Çünkü hastalıkların çoğunun temelinde üzüntü ve kaygı gibi psikolojik faktörler olduğu için ibadetler insana ferahlık ve huzur vererek bağışıklık sistemini güçlü kılar. Bu da kanser de dahil birçok hastalığın şifa bulmasına zemin hazırlar.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.