Modern hayat yoruyor

A -
A +

Kıymetli okuyucularımız, geçen hafta genel hatlarıyla tanımaya çalıştığımız özellikle boyun, sırt, omuz ve bel bölgeleri başta olmak üzere uzun süreli ağrılar ve yorgunluk hali olan "Fibromiyalji Sendromu" rahatsızlığına bugün de devam ediyoruz...

Bu hastalığını en sık görülen belirtisi olan yorgunluğun başlıca sebepleri şöyle sıralanabilir:
> Modern hayat tarzı ve şartlarının getirdiği olumsuz faktörler
> Endüstriyel baca ve egzoz gazlarının soluk aldığımız atmosferi kirletmesi
> Yediğimiz ve içtiğimiz birçok şeyin vücudumuzu yıpratacak ve yaşlandıracak bir nevi zehir vasfında olması
>  Bilinçsiz sağlıksız ve dengesiz beslenme sonucu kana hemen karışan kötü karbonhidratların fazlaca tüketilmesinin hızla insülin salgılanmasını artırması sonucu hipoglisemi (kan şekeri düşmesi) gelişimi
> Vücudumuza iradi veya gayri iradi giren modern hayatın zehirleri ve vücutta oluşan bir çeşit paslanma diyebileceğimiz "oksidasyona" karşı engelleyici mekanizmaların bozulması
> Beslenme sırasında almamız gereken vitamin ve mineral miktarlarında azalma
Fibromiyaljide bazen görülen ve başka hastalıkla karışabilen durumlar: 
> Ayaklarda hareket halinde veya istirahatte ayak uzatılsa bile huzursuzluk ve istemsiz hareketler, uyuşma
> Eklemlerin normalden çok daha fazla hareket edebilmesi
> Ağız ve göz kuruluğu, gözde batma ve yanma
>  Çiğneme esnasında çene ekleminde ağrı ve ses çıkarma, ağzı açmada güçlük, çenede kayma
> Çoğu defa bir gıdaya yönelik iştahın aşırı artması veya azalması
> Özellikle stres durumları, soğuk ve nemli havalarda bazen tik şekline de dönüşebilen kaslarda kramplar
> Eskiden olmayan adet öncesi gerginlik, ağrılı adet görme
> Ani idrara çıkma hissi ve zaman zaman idrar kaçırma
> Bazı gıdaların, ani stresin, ilaçların tetikleyebildiği sebepsiz yere terlemeler, çeşitli koku ve gürültülerden rahatsız olma, mevcut ağrıların bazen aniden şiddetlenmesi. Sebepsiz ani ve geçici baş dönmesi, işitme kaybı
> Görmede anlık geçici bozukluklar
> Deride kuruluk, sebepsiz kaşıntı ve kızarıklıklar
> Sebep olarak bir yere oturtulamayan atipik göğüs ağrıları, nefes almada batma ve göğüste gerginlik hissi.

SABIRLA ARAŞTIRIN
Başka hastalıkla karıştırılmamalı
Fibromiyalji şikayet ve belirtilerinden bazıları başka hastalıklarda da görülebilir. Bu sebeple tek bir belirti ve bulguyla hemen teşhise varılmamalıdır. Şikayetleri olan hastalara depresyon, gerilim baş ağrısı, hipertiroidi, kulunç şeklinde teşhisler konulabilir. Doğru teşhis için belirtilerin hepsinin veya bir çoğunun birlikte bulunması gerekir. Yoğun poliklinik şarlarından dolayı yakınmalarını tam tarif edemeyen hasta, uzun süren rahatsızlıklardan  öylesine yapranırki ki artık kendisini "yaşayan bir hasta" gibi hissetmeye başlar. Bazen de boyun veya bel ağrısı, el uyuşması olan bazı hastalarda diğer belirtiler göz ardı edilip değişik teşhisler konularak boyun ve bel fıtığı ameliyatları bile yapılabilmektedir.


FİBROMİYALJİ TEŞHİSİ
11 noktanın hassas olması gerekmektedir
Fibromiyaljide sık rastlanılan bulgulardan en az 3'ü ve eşlik eden diğer emareden herhangi birinin birlikte bulunması teşhisi destekler. Şikayetler; sabahları hareketsiz kalmada, soğukta, nemde, kasvetli, bulutlu havalarda, aşırı hareketlilikte, huzursuzluk durumlarında artar. Sıcak havalarda, masaj ve sıcak uygulamalarda seyahat ve tatilde ise azalır.
Başka hastalıklarda da bulunabilen bu tip belirtiler, benzerlik göstermesi sebebiyle fibromiyalji teşhisi hem zor, hem de kolay konabilir. Burada iş, hekimin tecrübesine kalmakta. Bundan dolayı hastanın şikayetlerinin tıbbi seyri tam olarak araştırılmalı, şikayetler 3 aydan fazla sürmüşse fibromiyaljiden şüphelenilmelidir.
Vücutta 18 hassas nokta bulunur. Kesin teşhis için; en az 11 noktanın üzerine basmakla kişiyi rahatsız eden bir hassasiyetin olması şarttır.
Fibromiyaljide, laboratuar, röntgen gibi herhangi bir kesin teşhis yöntemi yoktur. Yapılacak tetkikler, ancak ayırıcı teşhiste faydalı olur. Kan ve idrar tahlilleri, tiroid hormon testleri veya romatizma testleri yapılmalı, hasta sabırla dinlenip detaylı muayene edildikten sonra, tahlilleri ve gerekirse radyolojik tetkiklerine bakarak kati teşhis konur. 
Haftaya "tedavi yöntemleri" ile konumuzu noktalayacağız...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.