"Saatçioğlu" Ahmed bin Ali

A -
A +
"Bir kâfir, bir kelime-i tevhid söylemekle mümin olduğu gibi, bir mümin de, bir söz söylemekle kâfir olur!.."

İbnü's-Sâatî (Saatçioğlu) hazretleri Hanefî fıkıh âlimidir. Lübnan'da Ba'lebek'te doğdu. Asıl adı Ahmed bin Ali olup, 694 [m. 1294]'de vefat etti. (Mecma'ul-bahreyn) kitabı meşhurdur. Bu kitapta diyor ki:
Bir kâfir, bir kelime-i tevhid söylemekle mümin olduğu gibi, bir mümin de, bir söz söylemekle kâfir olur. Küfre düşürücü söz kullananın imanı gider de haberi olmaz. Hadis-i şerifte buyruldu ki: (Öyle bir zaman gelir ki, kişinin imanı gider de haberi olmaz. Halbuki iman, ondan gömleğin çıktığı gibi çıkmış olur.) Tövbe etmek için, yalnız Kelime-i şehadet söylemeleri kâfi değildir. Küfre sebep olan o şeyden de tövbe etmeleri gerekir. Bir Müslümanın, söylediği zaman kâfir olmasına sebep olan sözlerden bazıları şunlardır:
Filan şey, filan kimsededir, yahut yoktur, kâfir olayım dese, o şey o kimsede olsun veya olmasın, o kimse, kendi rızası ile küfre varmıştır.
Zina, faiz, yalan gibi her dinde haram olan bir şey için, helal olaydı da işleseydim diye temenni ederse küfürdür.
Hazret-i Muhammed'in "sallallahü aleyhi ve sellem" ahir zaman Peygamberi olduğunu bilmeyen kâfir olur.
Bir kimse, namaz kılmamak ne güzel şeydir dese, kâfir olur. Bir kimseye gel namaz kıl deseler, o da kılmam dese, kâfir olur, fakat senin sözünle kılmam, Allah'ın emri ile kılarım dese kâfir olmaz.
Bir kimse, kıbleye karşı ayağını uzatıp yatmak veya tükürmek gibi bir mekruhu işlese, o kimseye bu yaptıkların mekruhtur, işleme deseler, o da her günahımız bu kadar olsa dese, küfründen korkulur.
Ben çalınanları ve kaybolanları bilirim dese, söyleyen ve inanan kâfir olur. Bana cin haber veriyor dese, yine kâfir olur. Peygamberler ve cinler gaybı bilmezler. Gaybı ancak Allahü teâlâ ve Onun bildirdikleri bilir.
Bir kimse, bir kişiye, senin yüzün bana can alıcı gibidir dese, kâfir olur demişlerdir. Zira can alıcı melek, meleklerin en büyüklerindedir.
Allahü teâlâ gökte benim şahidimdir dese, kâfir olur. Zira Allahü teâlâya, mekân isnat etmiş olur. Allahü teâlâ mekandan münezzehtir. 'Allah baba' diyen de kâfir olur.
Nasrânî olmak, Yahudi olmaktan hayırlıdır dese, kâfir olur. Yahudi, Nasrânî'den şerlidir, daha fenadır demelidir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.