Hadis İmâmı Ebu Davud Sicistâni

A -
A +

"Helal meydanda, haram da meydandadır. Bunların arasında şüpheli şeyler vardır. Harama düşmemek için, bu şüphelilerden sakınmak lazımdır."
 
Ebu Davud Sicistâni hazretleri meşhur altı hadis kitabından biri olan Sünen-i Ebî Davud'un sahibidir. 202 (m. 817)'de İran'da Sicistan'da doğup, 275 (m. 889)'da Basra'da vefat etmiştir.

Beşyüzbin hadîs-i şerif yazdı. Bunlardan seçtiği 4800 hadis-i şerif ile meşhur Sünen kitabı meydana geldi.

Ebû Dâvûd hazretleri, "Bu kadar hadis-i şerîf arasında, özellikle şu dört hadis-i şerif insanlar için kafi gelir" buyurmuştur.

1. "Ameller, niyetlere göredir."

2. "İnsanın kendisine faydası olmayan şeyleri terk etmesi, Müslümanlığının güzelliğindendir."

3. "Bir mü'min, kendisi için istediği ve sevdiği bir şeyi, kardeşi için de istemedikçe, imanı kamil bir mü'min olamaz."

4. "Helal meydanda, haram da meydandadır. Bunların arasında şüpheli şeyler vardır. Harama düşmemek için, bu şüphelilerden sakınmak lazımdır."

Bu mübarek zatın bildirdiği hadîs-i şeriflerden birkaçı:
"İnsanın dini, arkadaşının dîni gibidir. Herkes, kiminle arkadaşlık ettiğine baksın."
"Bilmediklerinizi sorunuz. Cehaletin ilacı sormaktır."

"Amellerin efdali, vaktinin evvelinde kılınan namazdır."

"Cuma günleri bana çok salevat okuyunuz. Bunlar bana bildirilir."

Öldükten sonra da bildirilir mi, denildiğinde: "Toprak, Peygamberlerin vücudunu çürütmez. Bir mü'min bana salevat okuyunca, bir melek bana haber vererek, 'ümmetinden falan oğlu filan, sana selam söyledi ve dua etti' der."

"Muhakkak ki, Allahü teâlâ, lütuf sahibidir, (kullara kolaylık diler, güçlük dilemez) yumuşak hareket etmeyi sever ve sertlikten dolayı vermediği kazancı yumuşaklık sebebiyle verir."

"Bir kimseye, üç günden fazla bir mü'minle dargın durması helal olmaz. Üç gün geçince mü'min kardeşine gidip, onunla buluşsun ve selam versin. Eğer yanına gittiği şahıs selamını alıp mukabele ederse, her ikisi de sevapta ortak olurlar. Eğer selamı almazsa, selam veren, dargınlık günahından kurtulur." (Selamı almayan günahı yüklenir.)

"Kardeşi ile bir sene konuşmayıp, dargın duran, onun kanını akıtmış (onu öldürmüş) gibidir."

"Küçüğümüze merhamet etmeyen, büyüğümüze saygı göstermeyen, bizden değildir."

"Kişi güzel ahlâkı ile, geceyi ibadetle geçirenin derecesine ulaşır."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.