Tarsuslu Mehmed Efendi

A -
A +
Tarsuslu Mehmed Efendi Osmanlı fıkıh âlimlerindendir. Tarsus'ta doğdu. Tarsus müftüsü olan babasından ilim tahsil etti. Babasının vefatından sonra müftülük görevi kendisine verildi.1117 [m. 1705] de vefat etti. Mir'ât kitabına haşiyesi meşhurdur. Bu kitabında, Cuma gününün fazileti hakkında buyuruyor ki: Allahü teâlâ, Cuma gününü Müslümanlara mahsus kılmıştır. Cuma sûresi sonundaki âyet-i kerîmenin meâl-i şerîfi şöyledir: "Ey iman etmekle şereflenen kullarım! Cuma günü, öğle ezanı okunduğu zaman, hutbe dinlemek ve Cuma namazı kılmak için camiye koşunuz. Alışverişi bırakınız! Cuma namazı ve hutbe, size, başka işlerinizden daha faydalıdır. Cuma namazını kıldıktan sonra, câmiden çıkar, dünya işlerinizi yapmak için dağılabilirsiniz. Allahü teâlâdan rızık bekleyerek çalışırsınız. Allahü teâlâyı çok hatırlayınız ki, kurtulabilesiniz!" Namazdan sonra, isteyen işine gider çalışır. İstiyen camide kalıp namaz, Kur'ân-ı kerîm, dua ile meşgul olur. Resûlullah efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: "Bir Müslüman, Cuma günü gusül abdesti alıp, Cuma namazına giderse, bir haftalık günahları affolur ve her adımı için sevap verilir." "Günlerin en kıymetlisi Cuma'dır. Cuma günü, bayram günlerinden ve aşure gününden daha kıymetlidir. Cuma, dünyada ve Cennette mü'minlerin bayramıdır." "Cuma namazı kılmayanların kalblerini, Allahü teâlâ mühürler. Gafil olurlar." "Bir kimse mani yok iken, üç Cuma namazı kılmazsa, Allahü teâlâ, kalbini mühürler. Yani iyilik yapmaz, olur." "Cuma günlerinde bir an vardır ki, mü'minin o anda ettiği dua reddolmaz." "Cuma günü sabah namazından önce, (Estağfirullahel'azîm ellezi lâ ilahe illâ hüvel hayyelkayyûme ve etûbü ileyh) okursa, bütün günahları affolur." "Cuma namazından sonra yedi İhlâs ve Mu'avvizeteyn okuyanı, Allahü teâlâ, bir hafta kazadan, beladan ve kötü işlerden korur." "Cumartesi günleri Yahudilere, Pazar günü Hristiyanlara verildiği gibi, Cuma günü Müslümanlara verildi. Bugün, Müslümanlara hayır, bereket, iyilik vardır."
Cuma günleri ve her gün şu istigfar duasını çok okumalıdır:
Allahümmagfir lî ve li âbâî ve ümmehâtî ve li ebnâî ve benâtî ve li ihvetî ve ehavâtî ve li-a'mâmî ve ammâtî ve li-ahvâlî ve hâlâtî ve li-zevcetî ve ebeveyhâ ve li-esâtizetî ve lil-mü'minîne vel-mü'minât vel hamdü-lillâhi Rabbil'âlemîn!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.