BAĞDATLI ÂLİM Abdülmün'îm Bâcisrâî

A -
A +
"Kul günahlarından tövbe edince, Allahü teâlâ hafaza meleklerine, azalarına ve günah işlediği yerlere günahlarını unutturur."

Abdülmün'îm Bâcisrâî hazretleri Hanbelî mezhebi fıkıh ve hadîs âlimlerindendir. 549 (m. 1154)'de Bağdat'ın Bâcisrâ köyünde doğdu. Birçok âlimden fıkıh ve hadîs ilmini öğrendi. 612 (m. 1215)'de Bağdat'ta vefât etti. Naklettiği Hadis-i şeriflerden bazıları:
Enes bin Mâlik (radıyallahü anh) şöyle rivâyet etti: Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) ölüm hâlindeki bir hastanın yanına geldi. Ona selâm verdi. "Kendini nasıl buluyorsun?" buyurdu. O da; "Hayır ile, yâ Resûlallah! Allahü teâlânın rahmetini umuyor, günahlarımdan dolayı Allahü teâlânın azâbından korkuyorum" dedi. Bunun üzerine Resûl-i ekrem (sallallahü aleyhi ve sellem); "Bu anda bir kimsenin kalbinde bu ikisi bulunursa, Allahü teâlâ ona umduğunu verir ve onu korktuğundan emîn kılar" buyurdu.
"Kul günahlarından tövbe edince, Allahü teâlâ hafaza meleklerine, azalarına ve günah işlediği yerlere günahlarını unutturur, kıyâmet gününde Allahü teâlânın huzûruna çıkınca, günahlarına şâhitlik yapacak hiç kimse ve hiçbir şey olmaz."  
"Sizden önce yaşayan insanlar arasında, doksan dokuz kişiyi öldüren bir adam, yeryüzünde en büyük âlimin kim olduğunu sorduğunda, falanca râhip derler. O da rahibe giderek; 'Doksan dokuz kişiyi öldürdüm. Günahlarıma tövbe etsem, kabûl olur mu?' diye sorunca, râhip; 'Hayır' der. Bunun üzerine rahibi de öldürür, öldürdüklerinin sayısı yüz olur... Daha sonra yine 'Yeryüzünde en büyük âlim kimdir?' diye sorunca, falanca, âlim derler. Onun da yanına giderek; 'Yüz kişiyi öldürdüm. Tövbe etsem kabûl olur mu?' diye sorunca, âlim; 'Evet, kim tövbenle arana girebilir. Falanca şehre git. Orda Allahü teâlâya ibâdet eden insanlar var. Onlarla beraber Allahü teâlâya ibâdet et. Bir daha da memleketine dönme. Çünkü orası hayırsız ve kötülerin yeridir' der...
Bunu dinleyen günahkâr, iyi kimselerin bulunduğu şehre gitmek üzere yola çıkar. Yarı yola varınca, ölüm meleği (Azrail aleyhisselâm) canını almaya gelir. O sırada rahmet melekleri ve azap melekleri gelir. Rahmet melekleri; 'Bu kişi kalbini Allahü teâlâya bağlayarak günâhlarından tövbe etti' derler. Azap melekleri de; 'Bu kişi hiç hayır işlemedi. Bütün işleri kötülüktür' derler. Bunun üzerine insan suretinde bir melek; 'Çıktığı şehirle gideceği, yeri ölçün. Hangisine daha yakınsa oralı sayılır7 der. Ölçerler, gideceği yeri daha yakın bulduklarında, ruhunu rahmet melekleri alır (Cennet bahçesine götürürler)."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.