İmân ve itikâd hakkında...

A -
A +

İmân ve itikâd bilgileri çoktur. Bunlardan bir kısmı şöyledir: Dil ile alâkalı olanlar, bedenin amelleriyle alâkalı olanlar...

Abdülkâdir Yâfiî hazretleri evliyânın büyüklerindendir. 1224 (m. 1809)’da Beyrut’un Decin köyünde doğdu. 1294 (m. 1877) senesinde Yafa’da vefât etti.
Bu mübarek zat, bir sohbetinde buyurdu ki:
İmân ve itikâd bilgileri çoktur. Bunlardan bir kısmı şöyledir: Dil ile alâkalı olanlar:
1. Kelime-i tevhîdi (Lâ ilahe illallah Muhammeden resûlullah) diliyle söylemek. 2. Kur’ân-ı kerîmi okumak. 3. İlim öğrenmek. 4. Duâ etmek. 5. Allahü teâlâyı anmak, istiğfarda bulunmak (Allahü teâlâdan af ve mağfiretini dilemek) da buna dâhildir. 6. Bâtıl ve boş sözlerden sakınmak.
Bedenin amelleriyle alâkalı olanlar:
Birinci kısım: Belirli husûslara âittir. Ba’zıları şöyledir: 
1. Temizlenmek, abdest almak, cünüplükten, hayız ve nifastan temizlenmek gibi beden, elbise ve yer temizliği de buna dâhildir. 2. Namazı, dosdoğru kılmak. Farz, nafile ve kaza namazları da buna dâhildir. 3. Zekât vermek. Farz olan zekât, sadaka-i fıtr ve cömertlik de buna dâhildir. 4. Farz olan Ramazan-ı şerîf orucunu ve nafile orucu tutmak. 2. Haccetmek, umre de buna dâhildir. 6. İ’tikafa girmek. 7. Nezri yani adadığı şeyi îfâ etmek. 8. Kefâretlerini vermek. 9. Namazda ve namaz dışında avret mahallerini (açılması günah olan yerlerini) örtmek. 10. Kurban kesmeyi adamışsa, bu kurbanı kesmek. 11. Cenâze işlerine bakmak. 12. Borcunu ödemek. 13. Alışverişinde doğru hareket ederek, faizden sakınmak. 14. Doğru şâhitlikte bulunmak.
İkinci kısım: Kendisine bağlı olanlarla ilgili hususlar; 1. Nikahlanmak suretiyle, iffet ve namusunu korumak. 2. Çoluk çocuğuna karşı hakları yerine getirmek. Hizmetçiye iyi muamele de buna dahildir. 3. Ana-babaya iyi muamele etmek. Onlara karşı gelmekten sakınmak buna dahildir. 4. Çocuklarına dinî terbiye vermek. 5. Akrabayı ziyâret etmek. 6. Büyüklere itaat etmek.
Üçüncü kısım: Umumu ilgilendiren şeylerdir ki, bazıları şunlardır:
1. Hükümdârlığı adâletle yürütmek. 2. Cemâate devam etmek. 3. İnsanların arasını bulmak. 4. İyilik hususunda başkasına yardım etmek. 5. Emr-i ma’rûf ve nehy-i münker yapmak. 6. Emâneti eda etmek. 7. Komşuya ikram etmek ve iyi muamelede bulunmak. 8. Herkese iyi muamelede bulunmak. Helâlinden mal toplamak buna dâhildir. 9. Malı yerinde harcamak, isrâftan sakınmak buna dâhildir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.