Selam vermede başkasına benzemek

A -
A +
"Yahudilere ve Hristiyanlara benzemeyiniz! Yahudiler parmakları ile işaret ederek, Hristiyanlar elleri ile işaret ederek selam verir!"
  Ebû Hâmid Mervezî hazretleri Hadis ve fıkıh âlimlerindendir. Hadîs ilminde hafız derecesinde olup, yüz bin hadîs-i şerîfi senetleriyle birlikte ezbere bilirdi. Türkmenistan’da Merv şehrinde doğdu ve 376 (m. 986) senesinde aynı yerde vefât etti. Rivâyet ettiği hadîs-i şeriflerden bazıları şunlardır: “Allâhü teâlâ, ibâdetler içinde, Zilhiccenin ilk on gününde yapılanları daha çok sever. Bu günlerde tutulan bir gün oruca, bir senelik oruç [nâfile oruç] sevâbı verilir. Gecelerinde kılınan namaz, Kadir gecesinde kılınan namaz gibidir. Bu günlerde çok tesbih, tehlil ve tekbir ediniz!” “Farz namâzı kılmamış olanın nâfile namaz kılması, vakti tamam olmuş hâmile kadına benzer. Çocuğu olacağı günlerde, çocuğu düşürür, aldırır. Çocuğu yok olduğu için, bu kadına, hâmile denemez. Ana da denemez. Bu kimse de böyledir. Farz namazlarını ödemedikçe, Allahü teâlâ, nâfile namazlarını kabul etmez.” “Recebin ilk cuma gecesini ihyâ edene [saygı gösterene], Allahü teâlâ kabir azâbı yapmaz. Duâlarını kabul eder. Yalnız yedi kimseyi affetmez ve duâlarını kabul etmez: Fâiz alan veya veren, Müslümanları aşağı gören, anasına, babasına eziyet eden, karşı gelen çocuk, Müslüman olan ve İslamiyete uyan kocasını dinlemeyen kadın, şarkı ve çalgıcılığı sanat edinenler, livâta ve zinâ edenler, beş vakit namazı kılmayanlar.” “Müslümanın, Müslüman üzerinde beş hakkı vardır: Selâmına cevap vermek, hastasını yoklamak, cenâzesinde bulunmak, davetine gitmek ve aksırıp elhamdülillah diyene, yerhamükellah diyerek cevap vermek.” “Başkalarına benzeyenler bizden değildir. Yahudilere ve Hristiyanlara benzemeyiniz! Yahudiler parmakları ile işaret ederek, Hristiyanlar elleri ile işaret ederek, Mecûsîler de eğilerek selam verir." Resûlullah Efendimiz “sallallâhü aleyhi ve sellem”, hicretin onuncu senesinde, doksan bin Müslüman ile Veda Haccı yapdığı zaman; "Ey Eshâbım! Haccı tam zamanında yapıyoruz. Ayların sırası, Allahü teâlânın yarattığı zamandaki gibidir!" buyurdu.  “Ebû Hüreyre “radıyallâhü anh” diyor ki: (Bir gazâda, kâfirlerin yok olması için duâ buyurmasını söyledik. “Ben, lanet etmek için, insanların azap çekmesi için gönderilmedim. Ben, herkese iyilik etmek için, insanların huzura kavuşması için gönderildim” buyurdu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.