Vaktinde kılınan namazın fazileti

A -
A +
"Namaz kılanın yüzü nûrlu olur. Ömrünün bereketi olur. Duâsı kabul olur. İnsanların hayırlısı olur..."

Halilefendizâde Mehmed Said Efendi 90. Osmanlı Şeyhülislâmıdır. İstanbul'da doğdu. Medrese tahsilininden sonra müderrislik, kadılık, Anadolu, sonra Rumeli Kadıaskerliği yaptıktan sonra Şeyhülislâmlığa getirilen Mehmed Said Efendi, 1168'de (m. 1755) Bursa'da vefat etti. Buyurdu ki:
Vaktinde kılınan namazın fazileti pek çoktur. Bunlardan birkaçını beyan etmişlerdir: Yüzü nûrlu olur. Ömrünün bereketi olur. Duâsı kabul olur. İnsanların hayırlısı olur. Cümle müminler ona muhabbet eder.
Ve dahî, namazı terk etmenin, yâni özürsüz olarak, vaktinden sonra kılmanın onbeş zararı vardır. İşbu zararların beşi dünyada, üçü vefât ederken, üçü kabirde, dördü arasât meydanındadır. Dünyadaki beş zararı: Yüzünde nûr olmaz. Ömründe bereket olmaz. Duâsı kabul olmaz. Bir mümin kardeşine yapacağı duâsı kabul olmaz. Ettiği sâir ibâdetlerin sevabı eline girmez. Sekerât-ı mevtte olan üç zararı: Aç olarak ölür. Susuz olarak ölür. Hor ölür. Ne kadar taâm yese doymaz ve ne kadar su içse kanmaz. Kabirde olan üç zararı: Kabri onu sıkar ve kemikleri birbirine geçer.
Arasât meydanındaki dört zararı: Hesabı şedit olur. Allahü azîm-üş-şânın gazabına müstahak olur. Cehenneme dahil olur. Onun alnına üç satır yazı yazılır ki, şunlardır: Bu kimse, Allahın gazabına müstahaktır, Allahü teâlânın hakkını zâyi edicidir, sen, Allahü azîm-üş-şânın hakkını zâyi ettinse, bugünkü günde, Allahü teâlânın rahmetinden uzaksın.
Hadis-i şerifte şöyle gelmiştir: (İnsana yoksulluk, yirmidört şeyden gelir: Zarûret olmadan ayakta bevletmek. Cünüp olarak taâm yemek. Ekmek ufağını, hor görüp basmak. Soğan ve sarımsak kabuklarını ateşe atmak. Büyüklerin önünde yürümek. Babasını ve anasını adıyla çağırmak. Ağaç ve süpürge çöpü ile dişini karıştırmak. Elini balçıkla yıkamak. Eşik üzerine oturmak. Bevlettiği yerde, abdest almak. Çanağı ve çömleği, yıkamadan taâm koymak. Esvâbını üstünde dikmek. Aç iken soğan yemek. Yüzünü eteği ile silmek.  Evinde örümcek bırakmak. Sabah namazını kılınca mescidden acele çıkmak. Pazara, erken gidip, geç dönmek. Yoksul kimseden ekmek satın almak. Babaya ve anaya, kötü duâda bulunmak. Çıplak yatmak. Kap kaçağı, örtüsüz bırakmak. Çırayı, mumu üfleyerek söndürmek. Her şeyi, bismillah demeden işlemek. Şalvarını ayakta giymek.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.