"Onların iyiliklerini yok ederiz..."

A -
A +
"Kâfirlerin dünyada yaptıkları iyi işleri, çölün ilerisinde görünen serâba benzer."
 
Şemseddîn Muhammed Cevcerî hazretleri Şafiî mezhebi fıkıh âlimlerindendir. 821 (m. 1418)’de Mısır’da, Cevcer’de doğdu 889 (m. 1484)’de vefât etti. Bir sohbetinde buyurdu ki:
Îmanı olmayan kimse, dünyanın her iyiliğini yapsa, faydasını görmez. Nûr sûresi otuzdokuzuncu âyetinde meâlen, (Kâfirlerin dünyada yaptıkları iyi işleri, [insanlara faydalı keşifleri], çölün ilerisinde görünen serâba benzer. Susuz kalan adam onu uzaktan su sanır. Fakat yanına varınca, umduğunu bulamaz. Kâfirler de kıyâmet günü, dünyada yaptıkları iyilikleri serap gibi yapan, yani yok eden Allahı bulur ve hesabını O’na verir) ve İbrâhîm sûresi onsekizinci âyetinde meâlen, (Allaha iman etmeyenlerin yaptıkları faydalı işler, fırtınalı bir günde rüzgârın savurduğu küller gibidir. Âhirette o işlerin hiçbir faydasını bulamazlar) ve Furkan sûresi yirmiüçüncü âyetinde meâlen, (Kıyamet günü onların iyi işlerini, bizim için yapmadıklarından kimler için yaptılar ise, onlara doğru saçılan ince toz hâline getiririz) ve Kehf sûresi yüzüçüncü ve sonraki âyet-i kerimelerinde meâlen, (Emekleri en ziyade boşa gidenleri haber verelim mi? Onlar dünyada güzel iş yaptıklarını sanır. Halbuki boşuna uğraşan kimselerdir. Onlar, Rablerinin âyetlerine ve kıyamette Onun huzuruna çıkacaklarına inanmadılar. Biz de onların iyiliklerini yok ederiz. İyilikleri ile kötülüklerini ölçmeyiz) buyurulmaktadır.
Kâfirlerin dünyada yaptıkları iyiliklerin yok olacağını bildiren âyet-i kerimeler, bu iyiliklerin onlara sevap ve fayda vermeyeceğini gösteriyor ise de, bazı âlimlerimize göre, Bekara sûresindeki seksenaltıncı ve İmrân sûresindeki (Onların azâbı hafîfletilmeyecektir) meâlinde olan seksensekizinci âyet-i kerime gösterilince, zaman bakımından hafîfletilmeyecek, sonsuz azap göreceklerdir demişlerdir. Bu âlimler, Enbiyâ sûresinde, kırkyedinci âyet-i kerime olan, (Kıyâmet günü adalet ölçüsünü ortaya koyarız. Kimseye bir zulüm yapılmaz. Hardal dânesi kadar iyilik eden karşılığına kavuşur) meâlindeki ve (Zerre miktarı iyilik yapan onun karşılığını bulur) meâlindeki âyet-i kerimelere dayanmaktadırlar.
Bundan başka, çok cömert olan Hâtem-i Tâî’nin ve Peygamberimizin dünyaya geldiğini müjdeleyen câriyesi Süveybe'yi sevincinden âzâd eden Ebû Leheb'in azaplarının hafifleyeceğini bildiren hadis-i şerifler vardır...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.