AİLE –ÖĞÜT

A -
A +
Her türlü kötülüğü yapmaya muktedir iken, kötü bir şey yapmamak: İşte, budur iyilik...
 
 
 
Çanakkale şehitlerimiz -1-
 
Siz hiç Çanakkale’ye gittiniz mi? Denizin o kan kokan kırmızısına dalıp o maviliğe kırmızılığı salan şehitlerimizi düşündünüz mü? Toprağın bağrında yatan gurur abidelerimizi düşündünüz mü? Ya da gecenin bir yarısında karanlığın içinden gelen, vatanı uğruna hayatını veren insanların sesini kulaklarınızda hissettiniz mi?
Düşüncelerinizde bu soruların cevabını buldukça yüreğinizde fırtınalar kopacak, gözlerinize anlamını bilmediğiniz dört mevsimi bir anda yaşatan çiy taneleri düşecek. Belki ağlayacak belki kahrolacaksınız ama o her adım atışınızda üstlerine bombalar, kurşunlar şarapnel parçaları yağan şehitleri düşündüğünüzde yüreğiniz bir parça daha eriyecek.
Eğer o savaşta o yiğitler göğüs gerip o kurşunlara yüreklerinden kocaman surlar örüp kazanmasalardı o savaşı;  o zaman, işte o zaman biz de olmazdık. Belki ayrı ayrı devletlerin himayeleri altına girip bugünkü hürriyet özgürlüğünü yakalayamazdık. Çünkü Çanakkale Türkiye’nin geçiş noktası.
Çanakkale’nin elimizden alındığını bir düşünsenize! Tanımadığımız insanların Türk topraklarını kazanması ve özgürce “burası benim” dediğini. Onlarca Türk’ün dedelerimizin, atalarımızın ve sırtında kurşun taşıyan eşlerine, yavrularına ve en önemlisi vatanına bir parça yardımı bulunmasını isteyen o analarımızın, kanlarıyla sulanmış topraklarımızın bir başkasına ait olmasını… Düşünmesi bile korkunç!
İnsanın içine en derinden kurşunlar yağıyor sanki. Yüreğim bir nebze daha parçalanıyor. İçimden kendi kendime diyorum ki: “O savaşta mağlup olsaydık şimdi bu bağımsız topraklar bizim olur muydu? Kendi vatanımız emanet toprakların üstünde yürümez miydik?''
            Mehmet Yümsel
 
 
ŞİİR
 
        AH ÇANAKKALE

İstediler bu milleti tarihten silmek.
Yenilmez dağ yürekleri yerlere sermek.
Yaşadılar hep birlikte büyük hezimet.
Bir destandır unutulmaz, ah Çanakkale.
 
Yüz binlere kahramanca karşı koydular.
Yokluğun içerisinde dimdik durdular.
Hain düşmanları can evinden vurdular.
Bir destandır unutulmaz, ah Çanakkale.
 
İmandandır yurt sevgisi daim bildiler.
Vatanın her bucağından koşup geldiler.
Toprağın koynuna yan yana dizildiler.
Bir destandır unutulmaz, ah Çanakkale.
 
Cengâverlik mirası gelir ceddimizden.
Bayrağımız için oluruz canımızdan.
Geçemezler ne karadan ne de denizden.
Bir destandır unutulmaz, ah Çanakkale.
 
Bağrında sayısız nesli irfan yatıyor.
Varlıkları Türk’ün şanına şan katıyor.
Mevla cennetinde köşklerini saçıyor.
Bir destandır unutulmaz, ah Çanakkale.
 
Yüreklerimizde coşku gözlerimiz nemli.
Dualarla yâd ederiz tüm şehitleri.
Mahşere dek sürsün yüz bir yıllık kıdemi.
Bir destandır unutulmaz, ah Çanakkale.
 
                                          Zuhal Güzel
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.