AİLE-ÖĞÜT

A -
A +
Kabir, Cennet bahçelerinden bir bahçe yahut Cehennem çukurlarından bir çukurdur. (Hadis-i şerif)       "Bilmez misin Hasan Can!.."   Yavuz Sultan Selim’in sırdaşı ve yoldaşıydı Hasan Can… Aynı zamanda öyle biriydi ki birçok dil biliyordu. Âlim bir kimseydi. Kolay mı Yavuz’un can yoldaşı olmak? İşte bu Hasan Can’a, bir gün Yavuz Sultan Selim Han der ki: “Bu gece rüyamda Muhammed Bahşî hazretlerini gördüm. Beyaz bir elbise giymiş, yolculuğa hazırlanıyordu.” Hasan Can, kendini tutamayıp mırıldanır: “Bu ahiret yolculuğu olsa gerektir.”
Sultanın bu cevaba canı sıkılır. 
-Sen bilmez misin? Rüyalar tabire bağlıdır derler. Eğer şeyh hazretlerine bir şey olursa, sakın gözüme gözükme Hasan Can! 
Çok geçmez, Muhammed Bahşî hazretlerinin vefat haberi gelir. Hasan Can ise mütevekkil bir şekilde telaş etmeden huzura varır. Padişah’a der ki;
-Araştıralım. Eğer benim tabirimden sonra vefat ettiyse cezaya razıyım Sultanım. Ama önce vefat etti ise, Sultanım bu fakire bir hediye verse gerek. 
Araştırmalar sonunda Hasan Can haklı çıkar. Sultan, kaftanını çıkarır, bir kese altınla birlikte hediye eder. Hasan Can kaftanı alır, parayı da fakirlere dağıtıp sevabını Muhammed Bahşî hazretlerinin ruhuna hediye eder...                 Ahmet Gülenaz-İstanbul     ŞİİR               Şehit Yasin Boy         (Nevşehir'de şehit olan Yasin Boy anısına...) Akşam aldım haberi. Şehit olmuş ecdadı gibi. Açtım defteri, acımı kalemime kattım. Her gün baktım. Günü gününce Allah'ın rahmetini kattım. Es rüzgâr! Hızlı es. Şehidimi götür memleketini de gez. Uğra Samsun'un ovalarına, Nevşehir'den selam yolla. Köylerine ihtişamla bakasın, Uğruna ne ciğerler yakasın. Şehidimin anasının elini öpesin. Bir de diyesin ki ona: Şehidimin kanı şereflendirdi toprağı, Ne büyük insan yetiştirdin ki; Gururlandırdı bizi... Üzülme, ne demiş El-Aziz: Onlar diridirler siz bilmezsiniz. Ey toprak! Uğruna ne şehitler verdik. Yüzyıllardır tek bir taşına dünyaları değişmedik. Sen de bak şehitlerime şanla, şerefle, özenle. Onlar kıyamete kadar seninle.                Şerife Ertuğrul-Nevşehir
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.