Bilgiyle bilenmek -1-

A -
A +
İnsanı ayakta tutan, güçlü ve mümtaz kılan, onu diğer varlıklardan üstün ve efendi hâline getiren birçok özellik vardır ve bunlardan biri de bilgidir. Bilmek ve bilgi sahibi olmak, yaratılmışlar içerisinde en anlamlı ve açık ifadesini insanda bulur ve insanla değer kazanır.
İnsan dışındaki varlıklar bildiğinin farkında olmadıkları için, onları başka varlıkların yanında bildikleri yahut öğrendikleri saygıya değer hâle getirmez.
Varlıklar içerisinde bilgi edinmeye en müsait ve yatkın olanı, hiç şüphesiz insandır ve insanlar,  bildikleri oranda değerlidirler.
Çünkü insanı daha insani hâle getiren bilgidir. Onun içindir ki, yüce Yaradan buyurdu ki: “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Bilen elbette kıymetlidir.”
İnsan, bildiği ve bilgiyi önemli gördüğü sürece nebat ve hayvanatın üzerinde yer alır. İlim ve hikmetten mahrum kalp 'ölüm'e mahkûmdur...
Bilgi ister obje-süje ilişkisi, ister eşya ile insan zihninin çelişkileri şeklinde ele alınsın, ister rasyonalistlerin, spiritüalistlerin verdikleri anlama göre düşünülsün, isterse idealistlerin ve realistlerin anlatmaya çalıştıkları şekilde bilinsin; sonuçta kendi özü ile sınırlı, gelişmeci ve değişken karaktere sahiptir. Bilgiyi değişmez kılan, daha doğrusu bilgiyi sürekli müspet yönde artıran ve arıtan, insanın kendisidir. Yine insan dışında hiçbir varlık, bilgisini sürekli ve şuurlu olarak artırmayı aklına getirmez, getiremez.
Demek ki bilen ve bilgisini artırma yarışı ve uğraşı içerisinde olan insanı bekleyen en önemli görevlerden biri de, sağlıklı ve sağlam bilgilere ulaşmaktır. S. A. Arvasi’nin dediği gibi, düşünmeden, hipotezler kurmadan, müşahede ve tecrübelere dayanmadan sağlam bilgiye ulaşılmaz.
            Durdu Şahin
 
 
ŞİİR
 
                       AFRİN
 
Babalarının malı mı sanmışlardı Afrin’i,
Tepelerine yıktık kazdıkları her ini.
   İflah etmez darbeyi yiyince bu caniler,
   Çok şükür ezanlara kavuştu tüm camiler.
Perişan Afrinliler el açtılar Allah’a,
Şanlı Türk askerleri yapışınca silaha,
   Kazdıkları inleri mezar yaptık çoğuna,
   Gelemezler gittiler artık Kaflar dağına.
Çoğu da canı verdi kazdıkları inlerde.
Çoğunun leşi kaldı Burseya’da Cin’lerde
   Çıkarlarsa meydana dersini alacaklar
   Zalimlerin yandaşı, onlardan da alçaklar
Tanklarımız yürürken haşmetle siperlere
Uçakların altında geberdi çok kefere
   Duanız bize yeter ey Afrinli bacılar
   Bir gün silinir gider çektiğiniz acılar.
ÖSO ile el ele verince Türk askeri
Kim isterse bilsin ki, vermeyiz artık geri
Tarihe bir not düştük gururlarla zaferi
   Sana da geleceğim hazırlan güzel Menbiç
   Hürriyet şerbetini vereceğim, sen de iç.
                                    H. Hilmi Levent
 
GÜZEL SÖZ
 
Kur'ân-ı kerimden kendi aklı ile kendi düşüncesi ve bilgisi ile anlam çıkaranın imanı gider. (Hadis-i şerif)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.