Sevinç ve huzur günlerimiz...

A -
A +
Bayram; ferahlık, rahatlık, huzur bulma, bütün aile bireylerinin bir araya gelmesi, küslerin barışması demektir. Bayram namazı kılınması, can u gönülden yalvarış, dua, büyüklerimizin ellerini öpme, en güzel elbiselerimizi giyme; fakirleri, yoksul insanları daha bir içten ve karşılıksız hatırlamadır. Bayram olanı olmayanlarla paylaşma, bölüşmedir. Yılda bir kere de olsa nadiren gördüğümüz gönül dostlarımızla buluşma arama, konuşma bayramlaşma demektir.
Bayramlar, dinî ve millî sevinç ve huzur günlerimizdir.
Bayramların temelinde toplum fertlerini kaynaştırma, ortak dinî ve millî ülkülerde birleştirme, dostluğu ve birliği pekiştirme amacı vardır. İnsan, Allah’ını, insanlığını, kendinden başka da dünyada ve ülkesinde insanların yaşadığını en çok da bayram günlerinde fark eder. İçinde bulunduğumuz sıkıntı ve problemler ne kadar çok ve büyük olsa da bayramlardaki görevlerimizi ve olmamız gereken gerçek insanlığı asla unutturamaz bize.
Bayramın ağırlığı, güzelliği ve sevinci bunun için birçok probleme galip gelir.
Her Müslüman Türk gibi biz de bayramları en iyi bir şekilde değerlendirmeliyiz. Bayramlarda, o bayramın ruhuna, gereğine ve bizden beklediğine uygun bir karşılama gerçekleştirmeliyiz.
Arkadaşlarımızı, dostlarımızı, büyüklerimizi aramalı, bayram sevinci ve mutluluğumuzu onlarla paylaşmalıyız.
Bayramda bayrama has giyinmeli, manevi bir sevinç ve mutluluğu kuşanmalı, büyüklerimizi de, küçüklerimizi de anmalı, hatırlamalı, kucaklamalı, gönüllerini almalı, mutluğumuzu onlarla olanca samimiyetimizle paylaşmalıyız. Bayramdan bir gün önce kabristanı aile fertlerimizle birlikte ziyaret etmeli, oradaki bizden daha diri yaşadıklarına inandığımız merhum ve merhumelere Fatihalar okumalıyız. Gönlümüzü, fikir ve düşüncelerimizi, hayallerimizi, davranışlarımızı temizlemeye gayret göstermeliyiz.
Unutmayalım ki bayramlar bizim en güzel günlerimiz olduğu kadar, aynı zamanda en güzel şekilde değerlendirmek zorunda olduğumuz günlerdir… Ne mutlu bayramları hakkıyla karşılayıp hakkıyla değerlendirenlere…  Bayramınız “bayram” olsun…
            Durdu Şahin
 
ŞİİR
 
  Bayramınız mübarek olsun
 
Anne senden ayrı gülemiyorum
Bu yılki bayrama gelemiyorum
Mübarek elini öpemiyorum
Anne bayramınız mübarek olsun
 
Babacığım yine efkârım arttı
Senden ayrı olmak bağrımı yaktı
Kader beni sizden ayrı bıraktı
Baba bayramınız mübarek olsun
 
Eller kardeşleriyle el ele gezer
Zalim gurbet bana sanki bir mezar
Sizden uzak düştüm dertlerim azar
Kardeş bayramınız mübarek olsun
 
Severim ben sizi güllerim diye
Hayal kuruyorum güllerim diye
Sizler layıksınız büyük sevgiye
Bacım bayramınız mübarek olsun
 
Sen benim varlığım ciğer paremsin
Gönlümün çiçeği tek sevgilimsin
Asker yârin seni gönülden sevsin
Sevgilim bayramın mübarek olsun
 
Süleyman sizlerle neşelenirdi
Her bayram sizinle birlikte gezerdi
Bayramınızı kutlar tebrik ederdi
Dostlar bayramınız mübarek olsun
 
Süleyman Usta-(Gölcük Denizaltı Filosu Komutanlığı 1983)
 
GÜZEL SÖZ
 
Bütün okuyucularımızın ve Müslümanların Ramazan Bayramı'nı tebrik eder, sağlık sıhhat ve afiyetler dileriz...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.