Kırk yaşın ilk sabahında -1-

A -
A +

Kendi gibi hâlsiz ve yorgun tahta sandalyeyi sabah mahmuru gözlerle çekip oturdu. Ellerini masaya dayadı. Gözleriyle uzun uzadıya yeşil ve mavinin buluştuğu manzaraya daldı. Ağustos sıcağının serin sabahında dalga sesleri, kuş cıvıltıları ve rüzgârda savrulan ağaçlar onu kendinden alıp götürdü. Gözlerini kapattı. İçinde huzuru hissetti.

Kırk yaşın ilk sabahındaydı. Kendisini hayatın tam tepesinde hissediyordu. Bir dengedeydi. Doğumla ölüm arasında bir denge kurmuş gibi. Başını geriye çevirdi, bu kilometre taşında bu kavşak yol ayrımında eksilen bir gençlik gördü… Morali bozulur gibi oldu… Kaybettiği gençlik yıllarına üzülecekken başını tekrar çevirdiğinde elde ettiği tecrübelerini düşündü… Biraz moral buldu yeniden… Kızdığı, küstüğü anlar aklından geçti. Ne kadar da gereksiz veya önemsiz şeyleri dert edinip üzülmüştü… Dün aynada daha bir dikkatle bakmıştı kendisine. En çok takıldığı şey saçlarında çoğalan aklardı. Değişmişti… Fakat bu değişimden çok gelişimin olduğuna bir işaret değil miydi? Böyle düşündü bir an. Hayatın kattığı tecrübe fiziki değişime nedendi belki de… Olgundu artık, 40 yaşın olgunluğu… Sinn-i kemâle (olgun yaşa) ermişti… Her ne kadar 35 yaşı yolun yarısı deseler de kırk yaşı da ömrün yarısı sayılırdı. Bu hesaba göre ortalama ömrün yarısındaydı. Kim bilir? Bundan sonra nerede kaçıncı kilometrede biteceği belli olmayan, yürüyeceği, mesafe kat edeceği yolu düşündü. Tam yol ayrımındaydı. Teneşire çok yakın olmak bir o kadar da doğuma gebe bir yaştaydı. Gençtim farkına varamamıştım, düşünememiştim, aklım ermedi gibi mazeretleri, sığınacağı bir limanı kalmamıştı. Kazandığı tecrübeler artık ne yapması gerektiğini söylüyordu, ne yapmaması gerektiğini değil.            Erkan Özkan       ŞİİR     Eğer seveceksen!..  
Eğer seveceksen,
Göze alacaksın her şeyi.
Kaybetmeyi düşüneceksin,
Yokluğunda geçireceğin günleri...
Ve gerçekten seveceksen,
Unutamamayı göze alacaksın.
Zaten gerçekten sevdiysen,
Unutamazsın!
Ne zaman ki unuttum desen,
O an yine gelir aklına
Ve onunla olan günlerini hatırlarsın,
Gözlerin dolar,
Ve bir iki damla gözyaşı süzülür yanaklarına doğru.
Sevmek kimi zaman ağlatır,
Kimi zaman da güldürür.
Ama beni hiç güldürmedi,
Gözyaşlarım bitmek bilmedi.
Eğer seveceksen,
Yanmayı göze alacaksın.
Çünkü sevmek içini yakar insanın,
Kalbini kan ağlatır.
Unutma ki,
Her sevgili gider bir gün,
Ya kendi isteğiyle gider,
Ya da ölüm alır onu senden...

 
                        Mete Bulut         KADIN-AİLE   PRATİK BİLGİLER Bavuldaki eşyalar arasına naylon konursa buruşmaz... Çayın hakikisini anlamak için bir bardak suya bir çay kaşığı çay atılır. Suyun rengi yavaş yavaş değişirse çay hakikidir. Hemen değişirse, boyanmış çay olma ihtimali kuvvetlidir... Kuru sabun yaş sabundan daha dayanıklıdır... Akvaryumdaki balığın canlılığını kaybettiği görülürse iki damla oksijenli su ilâve ediverin... Su kaynatılan kaplardaki kireci yok etmek için içine patates kabuğu koyup yarım saat kaynatabilirsiniz... Mutfakta kokuların giderilmesi için bir tutam kahve veya şekeri ocak demirinde yakıverin... Kızartma yaparken, 3 bardak suya 2 kaşık sirke koyarak ocağın öbür gözünde kaynatırsanız mutfaktaki kokuyu aldığını göreceksiniz...  
GÜZEL SÖZ   Kağnı (araba) devrildikten sonra yol gösteren çok olur!..
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.