Üç Nokta… -2-

A -
A +
Küçümsediğimiz, kullanmaya bile tenezzül etmediğimiz o noktaydı oysa dünyaya açılan penceremizi bir anda kapatan, gözü kör eden.
Başladığımız hayat çizgimiz; üzüntümüzle-sevincimizle, öfkemizle-duruluğumuzla, başarımızla-başarısızlığımızla, bilgeliğimizle-cahilliğimizle, sevgimizle-nefretimizle, aşklarımızla-tutkularımızla oluşmadı mı? Başladığımız çizgimiz yanındaki noktalarla yoluna devam ederken biz bir noktada takılıp kalmışız. Ve takıldığımız bir nokta yüzünden bir sürü noktayı kaçırmışız.
Bir noktayla başladığımız hayat serüvenimiz, açıklamalarımızın kapısı olan iki noktaya; cümlelerimizin yüreklerini birbirine bağlayan noktalı virgüle oradan da heyecanımızı, sevincimizi sığdırdığımız ünleme dönüştü. Ve zaman gelince her şeyi sorgulayan sorunun işareti ile bütünleşti. En etkili şiirler, en büyük eserler, en güzel tablolar en güzel ürünlerin başlangıcı olan nokta nihayete erme yolunda. Son çırpınışlarını yaşayan nokta, tam da noktayı koyacakken bitiremedi, sonlandıramadı bunca birikimi. Açığa çıkamayan duyguları, haykıramadığı öfkeyi, birleştiremediği dizeleri sığdırdığımız üç nokta dönemi başladı. Bu yeni bir başlangıç yeni bir sığınaktı tüm ruhlara. Yeni bir asiliğin, yeni bir serüvenin;  utanmaların, edebin, hüzünle harmanlanan mutluluğun başlangıcı... Yeni umutların saklandığı hayatımızın çoğalan noktaları… Ta ki son noktaya gelene kadar unuttuğumuz. Her şeyin başladığı noktaya, noktaya dönüşü… Ufacık bir noktaydı kalbe düşen ve nihayetinde Kays’ı Mecnûn’a çeviren...
         Emel Yıldırım
 
 
 
ŞİİR
 
          Ölüm
 
Zengin, fakir ayırmayan
Makam, mevki tanımayan
Güzel, çirkin acımayan
Ölüm, ölüm ahir ölüm
 
Sevenleri ayıran o
Ocakları söndüren o
Kapı, kapı dolaşan o
Ölüm, ölüm ahir ölüm
 
Bazen verem, bazen kanser
Çare olmaz dertler bulur
Doktor, doktor süründürür
Ölüm, ölüm ahir ölüm
 
Uçaklarda, gemilerde
Otolarda, trenlerde
Kaçamazsın bulur seni
Ölüm, ölüm ahir ölüm
 
Hatır bilmez, rüşvet almaz
Yalvar yakar söz dinlemez
Yaşamana izin vermez
Ölüm, ölüm ahir ölüm
 
  "Nöbetçi Şair"-Şahin Ertürk
 
 
 
MERAKLI BİLGİLER
 
PARATONER: Yerleşim yerlerini, sanayi tesislerini vb. yıldırımdan koruyan, en kısa yoldan toprağa akmasını sağlayan cihaza verilen isimdir. Yıldırım, toprakla bulut arasında elektrik yüklerinin süratli bir şekilde yer değişmesi olarak açıklanabilir. Bulut yükünün pozitif veya negatif olmasına, şimşeğin buluttan veya yerden kopmasına göre, dörde ayrılabilir:
1) Negatif inişli. 2) Negatif çıkışlı, 3) Pozitif inişli, 4) Pozitif çıkışlı.
Bununla beraber, yıldırım darbelerinin %90’ı negatif inişlidir. Bu 16 ülkenin uzmanları tarafından yapılan araştırmalar sonucunda belirlenmiştir.
Paratoner basit sivri uçlu bir demir çubuktan meydana gelmişti. Bu demir çubuğun ucu toprağa bağlanmıştır. Daha sonraları bu demir çubuk yerine platin kullanıldı.
Ayrıca M. Davzere ve Sazillar adlı ilim adamlarının çalışmalarından faydalanarak yıldırımı herhangi bir istenen noktaya ve sonra onu toprağa boşaltmak için radyoaktif paratonerler geliştirilmiştir.
 
ATASÖZÜ
 
Araba devrilinceyol gösteren çok olur...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.