Kırk gün sonra…

A -
A +

Meşhur hadisedir, İmam-ı Azam hazretlerine çok bal yediği için hasta olan bir çocuk getirirler. Çocuğa nasihat etmesini isterler. Zira çocuklar hocalarını herkesten daha çok dinlerler. Fakat büyük imam, "Şimdi gidin, çocuğu kırk gün sonra tekrar getirin" buyurur...

Kırk gün sonra gelirler. Mübarek, "Evladım, bal yeme, yoksa hasta olursun" buyurur. Çocuk, "peki efendim" diyerek bir daha bal yemez. Uzak yoldan gelen aile dayanamayıp, "Efendim, neden kırk gün önce söylemediniz de bizi bunca zahmete soktunuz?" diye sorarlar. İmam-ı azam hazretleri "Önceki gelişinizde kahvaltıda bal yemiştim. O günden beri bal yemiyorum. Henüz balın tadı ağzımdayken sözümün tesiri olmazdı" buyurur. Nitekim Seyyid Ahmed Mekki hazretleri "Kelam, mütekelliminin sıfatı olmayınca, samiine tesir etmez" buyurdular ki, (söz, söyleyenin sıfatı-karakteri hâline gelmedikçe, dinleyene etki etmez) demektir. Resûlullah efendimiz Mirac'a çıktığında, bazı insanların ateşten makaslarla dudaklarının kesildiğini görür. Cebrail aleyhisselama, bu insanlara neden böyle azap edildiğini sorar. Cebrail aleyhisselam, "bunlar dünyada iken insanlara öğüt verirlerdi, insanları kötülükten menederlerdi, lakin kendileri yapmazlardı" buyurdu. Bizim dinimiz yaşanmak için gelmiştir. Seyyid Ahmet Arvasî Hoca "İslam’ı kurtarmayı bırakın, İslam’la kurtulmaya bakın" demiştir. İslam âlimleri buyuruyorlar ki: İnsanlar helak oldu, ancak âlimler kurtuldu. Âlimler de helak oldu, ilmiyle amel edenler kurtuldu. Yapanlar da helak oldu, ancak Allah rızası için yapanlar, ihlaslı olanlar kurtuldu... Bugün millet olarak sözümüzün eri olma vaktidir. Yıllardır dilimizden düşürmediğimiz dürüstlük ve ahlak kelimelerini marketlerde, mağazalarda, çarşıda-pazarda, hayatın her alanında gösterme vaktidir. Dedelerimizin bizlere her alanda tertemiz bir miras bıraktığı gibi; bizim de çocuklarımıza, gelecek nesillerimize nasıl bir miras bırakacağımıza karar verme zamanıdır...            İdris İspiroğlu     ŞİİR           Gençlik   Çokları ilk gençliğinde Hülyalı olur, sevdalı olur Ekmek elden, su gölden Evin parası cebinde Karun misali olur.   Kaç kişi çıkar o devirde Geçici dünyada insana Kalıcı değil ana baba Bunu derinden bilir de Takar dişini tırnağına.   Hey gençlik, gençlik, gençlik Avarelik günleri Ne tatlıdır o yok mu? Duymamak yokluğunu Dünyada hiçbir şeyin?   Hey gençlik, gençlik, gençlik Kitaplarda bunalmış Bir gencin hüzünleri Elde yok, avuçta yok Mahrumiyet günleri.       Behçet Necatigil       SAĞLIK OLSUN   ON DAKİKA OVMAK YETİYOR Grip ve soğuk algınlığı tam da bu mevsimlerde izi yakalıyor. Soğuk sıcak dengesinin değişikliğine kendini ayarlayamayan vücut nezleye soğuk algınlığına yakalanabiliyor. Bilindiği gibi nezle ve grip olunduğunda nane limon ıhlamur ilk akla gelenlerdir. Çünkü C vitaminine ihtiyaç vardır. Limon en büyük C vitamini deposudur. Şimdi konuyla ilgili yeni yöntemler öneriliyor. Vücuda C vitaminini topuktan ve ayaktan göndermenin hiç tahmin edilemeyecek derecede hızlı olduğunu keşfeden uzmanlar ikiye kesilmiş limonlarla ayak topukları ovulmaya başlandığında on dakikalık masaj ile C vitamini depolamış olacağınızı ve grip ve nezleden neredeyse hemen kurtulacağınızı öneriyorlar. De dersiniz denemeye değer mi?  
ATASÖZÜ   Bal bal, demekle ağız tatlanmaz...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.