Yeni yıldan beklediklerimiz -2-

A -
A +
"Okuma Yılı" olsun 2019... Bu yıl herkesin kitap okuduğu güzel bir yıl olsun. İnsanımızın kitap okumanın önemini kavradığı bir yıl olsun. Kitap okumak için belli bir zaman harcadığımız ve yeni yeni bilgiler öğrendiğimiz bir yıl… Böylece kitap okuyup önce kendimizi yeniden keşfettiğimiz sonra diğer insanları, dünyayı ve kâinatı daha anlamlı gördüğümüz, duygu ve hayal dünyamızı zenginleştirerek daha çok mutlu olduğumuz bir yıl olsun…
2019 "Barış Yılı" olsun. İnsanların savaşmadan da yaşayabildikleri, kendi cinslerini öldürmedikleri, sulh içinde huzur içinde mutlu oldukları bir yıl olsun. Çocukların savaşın ortasında kalmadıkları, evlerine bombalar yağmadıkları, anasız ve babasız kalmadıkları bir barış yılı… İnsanların memleketlerinden göç etmek zorunda kalmadıkları, yollarda perişan olmadıkları, mülteci sıfatı ile dışlanmadıkları,  çaresiz kalmadıkları savaşsız bir yıl olsun. 
2019 "Sevgi Yılı" olsun. İnsanların birbirlerini sevdikleri, birbirlerini kırmadıkları, birbirlerine kötü duygular beslemedikleri bir yıl olsun. Kadınların kocaları tarafından çocukların aileleri ve çevreleri tarafından şiddet görmediği,  gazetelerin üçüncü sayfalarında kan gözyaşı ve acının olmadığı haberlerinin çoğaldığı; sevgi tohumlarının her bireyin gönlünde yeşerdiği insanların birbirini anlayabildiği ve anlaşabildiği bir yıl osun. Büyüğün küçüğü sevdiği, küçüğün büyüğe saygı duyduğu, sevgi kültürünün tüm topluma yayıldığı bir yıl olsun yeni yıl.
2019 "Güzellik Yılı" olsun. İnsanların dünyadaki güzellikleri gördükleri ve bu gördükleri güzellikleri idrak etkileri bir yıl olsun. İnsanların kâinata boş gözlerle değil,  Yaratılışın güzellik sanatlarını temaşa ederek baktıkları bir yıl… Her gününde tefekkür edilerek zikir, fikir ve şükür perspektifinden yaşanan bir yıl. Şuurlu olarak güzellikleri fark eden ve bunları bize gösterene duyulan minnet duygusunu kalbinin en derin yerlerinde hisseden insanların çoğaldığı bir yıl…
2019 yılı her şey gönlünüzce olsun...
          Cüneyt Aybey-Turgutlu/Manisa
 
 
 
ŞİİR
 
                 Ölüm
 
Odur hayatındaki en önemli an.
İster garip biri ol istersen sultan.
Bir tek cümledir artık seni kurtaran.
Tazele imanını daim hazırlan.
 
İste sana pehlivan işte meydan.
Son nefeste geçilemez kötü huydan.
İmanını çalmaya hazır o Şeytan.
Olma başını yolup taşlara vuran.
 
Odur hayatındaki önemli safha.
Marifet ister demek hoş geldin safa.
Arama bulamazsın kimseden vefa.
İman ehline yârdır Nebi Mustafa.
 
Nerde bizde sırlara erecek kafa?
Hep tutsak olmuşuz takdirli lafa.
İdrakimiz kaybolmuş dönmüşüz safa.
Nurla dolsa kalplere olur mu cefa?
 
                                Zuhal Güzel
 
 
 
 
PRATİK BİLGİLER
 
Porselen tabakların bakımı: Porselen tabakların parlaklıklarını kaybetmemeleri için kullandıktan sonra bulaşık olarak bekletilmemeleri, çabuk yıkanmaları tavsiye edilmektedir. Sabun ve sıcak suyla yıkamak en iyi yoldur.
Salata: Marul ve kıvırcık salata yaparken, yaprakları mümkün olduğu kadar iri doğranırsa vitamini daha az kaybolur.
Makasla marul: Makaslardan birini iyice temizledikten sonra mutfakta kullanmak için ayırmak yerinde olur. Lahana, marul, ıspanak gibi sebzeler, makasla çok ince doğranabilir.
Lahana kokusu: Evde lahana veya karnabahar pişirirken etrafa yayılan koku hep bilinir. Bunu önlemenin çaresi tencereye birkaç dilim ekmek koymaktır. Ekmeğin ufalanıp yemeğe karışmasını önlemek için, temiz bir tülbende sarıp koymalıdır.
 
ATASÖZÜ
 
Bir korkak bir orduyu bozar!..
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.