Gerçek fikirlere ihtiyaç var

A -
A +
Kim gerçek fikirlerini aşikâre bir tutkuyla çekinmeksizin haykırır? Fikri beyan aşkı kaç kişiyi serdengeçti bir kahraman etmiştir? Kimin tüm söyledikleri gerçek fikirleridir? Menfaat veya korku saikiyle (endişesiyle) eğip bükmediği gerçek fikirleri…
Bunu hakkıyla başarabilen, naçizane fikrimce, bir kahramandır. Savaş meydanlarında yüzünü en korkunç bir cengâverden dahi dönmeyen bir kahraman kadar büyük bir kahraman.
Hayatı gerçek fikirler güzelleştirebilir, yani doğrular. Ancak doğrulara bina edilmiş bir hayat mutlu edebilir. Yalan ve çarpıtmada mutluluk ve huzur olamaz. Bu sebeplerle hayatı daha da güzelleştirmek isteyen, daha da yaşanılır kılmak isteyen, huzur, mutluluk, güven, emniyet vs. arzulanan değer ve kavramları daha da yaygın ve güçlü hâle getirmek isteyen gerçek fikirlerini söylemelidir. Menfaat saikiyle (gerekçesiyle) duraksamadan, “dostlarımı gücendiririm” endişesiyle susup kızarmadan, korkusuzca kendini ifade etmelidir.
Bazı olaylar hakkında birilerinden öyle şeyler duyarım ki şaşırmadan edemem. Bir olay olur? Çok farklı cenahlar ortaya çıkar. Onların her biri aynı olayı çok değişik ve başka yorumlar. Böyle bir durumda iki vakıa ortaya çıkıyor. Ya taraflardan biri inanmadığı bir şeyi savunuyor çünkü bir doğru olabilir. Birbirine zıt iki doğru olmaz. Ya da taraflardan biri, çeşitli sâiklerle, doğruluğuna inandığı bir yanlışı savunuyor. İkisi de kötü bunların.
Peki doğru nasıl bulunabilir?
Elbette cesaretle… Cesurlar çekinmeksizin samimice gerçek fikirlerini dile getirdiği zaman doğrular ortaya çıkıp konuşulup kabul edilip yaygınlaşabilir.
Toplumların buna çok da ihtiyacı var. Yanlışlar hayat gemisini delik deşik etmiş durumda. Halklar doğruların dinamizmine, güç ve aydınlık güzel günlerine bugün belki hiç olmadıkları kadar muhtaçlar.
Bunu bitirmek için fikri olanın susmaması gerekmektedir. Fikrin azizliğine, değer ve kıymetine, güç ve ihtişamına inanarak susmamak. Çünkü konuşanlar kazanabilir ancak susanlar ise köleliğe düçar olmaktan kurtulamaz!..
              Resul Davutoğlu
 
 
ŞİİR
(resim var)
 
          ŞEHİT BURAK
 
Sala veriliyor sema inliyor
Sizin sayenizde ezan dinmiyor
Kanınızla sulanmış bayrak inmiyor
Mekânın hep cennet olsun Burak’ım
Dualarım seninle sanma ırağım
 
Cantürkler ağlıyor şehidim diye
Espiye’m ağlıyor yiğidim diye
"Melekler ağlıyor" müridim diye
Mekânın hep cennet olsun Burak’ım
Dualarım seninle sanma ırağım
 
Ruhuna Yasinler okuruz bizler
Sabrı nakış nakış dokuruz bizler
Onurlu, şerefli, vakuruz bizler
Mekânın hep cennet olsun Burak’ım
Dualarım seninle sanma ırağım
 
Osman ağam karşıla Burak canını
Melekler sarmışlar dört bir yanını
Yurda feda etti tatlı canını
Mekânın hep cennet olsun Burak’ım
Dualarım seninle sanma ırağım
 
Tek vatan, tek bayrak, tek devlet diye
Mücadele verdiniz tek millet diye
Şehitlik rütbesi size hediye
Mekânın hep cennet olsun Burak’ım
Dualarım seninle sanma ırağım
 
Süleyman Usta’yı yakıyor acın
Şehit rütbesidir cennette tacın
Ruhuna dualar olsun ilacın
Mekânın hep cennet olsun Burak’ım
Dualarım seninle sanma ırağım
           Süleyman Usta-Espiye/Giresun
 
Not: Espiyeli şehit Burak Cantürk 11 Nisan 2016 yılında Diyarbakır ili Hani ilçesi Jandarma karakoluna yapılan hain saldırıda şehit düşmüştür. Bugün vefatının yıl dönümüdür. Şehidimize ve tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz.
 
 
 
UNUTULMAZ KELİMELER
ARŞIN: Osmanlı İmparatorluğunda bir ölçü birimi ve aletine verilen isim. Osmanlıda arşın şimdiki zamana göre metre denen bir ölçü birimiydi. Kullanıldıkları alanlara göre ve yerlere göre uzunluklarına göre arşınlar, bina ve mermer arşını ve çarşı arşınından oluşurdu. Bina arşını=78,5 cm iken çarşı arşını=68 cm idi. Arşın türkülerde hâlen yaşamaktadır: “Telgrafın tellerini arşınlamalı/Yâr üstüne yâr seveni kurşunlamalı”
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.