Eğer bir top mermisi düşerse...

A -
A +
Turgut Özal, 13 Ekim 1927 yılında Malatya'da doğdu. Özal, 27 Mayıs 1960 ihtilali sonrası gittiği askerlik dönüşü Devlet Planlama Teşkilatı'nda çalıştı. 1965 seçimlerinde Süleyman Demirel'in danışmanlığını üstlendi. 43. Hükûmet döneminde Başbakanlık Müsteşarlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşar Vekili oldu. 12 Eylül 1980 askerî darbesinin ardından ekonomiden sorumlu başbakan yardımcılığına getirildi. 20 Mayıs 1983 tarihinde Anavatan Partisi'ni kurdu. 1983 yılındaki genel seçimlerde tek başına iktidara geldi ihtilal sonrası Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanı oldu. 1987 yılındaki seçimlerde yeniden iktidarı kazandı. Böylece 1983-1991 döneminde Türkiye ekonomisi ortalama yıllık yüzde 5,2 oranında büyüdü. Türkiye’ye serbest piyasa ekonomisini kazandıran isim oldu. 1983-1987 yılları arasındaki başbakanlığı dönemini de içine alan, Türkiye'de kişi başına düşen millî gelir 1980 yılında 1.539 dolar iken 1987 yılında 1.636 dolara yükseldi.
Cumhurbaşkanlığı döneminin en önemli olayı I. Körfez Savaşı'dır. Bu olayda çok aktif rol almıştır. Saddam Hüseyin'in Türkiye için büyük bir tehlike olduğunu savunmuştur.
Hatta dönemin Irak Başbakanı Taha Yasin Ramazan, Türkiye ziyareti sırasında kendisine Saddam Hüseyin hükûmetine karşı ABD ve Birleşik Krallık uçaklarına İncirlik Hava Üssü'nü açarsınız "sizi düşman biliriz" sözlerine karşılık olarak "O Saddam'a selam söyle. Eğer Türkiye topraklarına bir top mermisi düşerse, seni de Saddam'ı da Bağdat'ın ortasında asarım" dediği söylenmektedir.
1989 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde üçüncü turda Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı olmuştur. Özal, 17 Nisan 1993 tarihinde 5 ülkeyi kapsayan 12 günlük Türkistan gezisinden sonra geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti. Vefatı ülkede derin üzüntüye sebep oldu. Ülkede 3 günlük genel yas ilan edildi. Cenazesine bir milyondan fazla insan katıldı.
Tekbirlerle nakledilen cenazesi Menderes’in Anıt Mezarı'nın yanında yapılan kabre defnedildi.
Kabri, 17 Nisan 1998’de "Anıtmezar" hâline getirildi. 2013 yılında otopsi için açılan kabrinde, cesedinin çürümediği görülmüştür... Mekânı cennet olsun...
              Kürşat Polat
 
 
ŞİİR
 
     Derde derman
 
Rüzgârsa camlarımı döven,
Kapılarıma vuran
Bırak girsin.
Aşk ise söyle gitsin
Gönlümdeki yâri seçtim
 
Karsa üzerime yağan,
Soğuksa okşayan
Şöyle geçsin.
Sevda ise görünmesin.
Gönlümdeki yâri seçtim.
 
Ateşse ocağıma düşen,
İçimi yakan
Başköşeye kurulsun.
Leyla ise değme göçsün.
Gönlümdeki yâri seçtim
 
Matemse göğümü kaplayan,
Ufkumu saran
Çağır gelsin.
Vuslat ise söyle gitsin.
Gönlümdeki yâri seçtim
 
Can ise candan geçtim
Derman ise derdi sevdim
Uğruna ömrümü verdim
Ela da olsa neyleyim
Gönlümdeki yâri seçtim
 
          Yasin Ustaoğlu
 
 
 
MISRA-I BERCESTELER
     (seçilmiş mısralar)
 
“Âsaf’ın miktarını bilmez Süleyman olmayan
Bilmez insan kadrini âlemde insan olmayan” Ziya Paşa
“Hazreti Süleyman gibi düşünemeyen Âsaf gibi bir vezirin kıymetini bilemez; bu âlemde kendisi insan olmayan (kimse de)  insanın kıymetini bilemez” anlamındadır. Bir insanın insan kıymetini bilmesi için önce kendisinin insan olması gerekir. Dolayısıyla makam mevki veya yetki sahibi birinin nitelikli insanın değerini bilip anlaması için de önce kendisinin nitelik sahibi olması gerekir. [Mısra’da ismi geçen Âsaf da Hazreti Süleyman’ın veziridir.]
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.