Bu yazı vicdanlara yazılmıştır -2-

A -
A +
“En büyük engel sevgisizliktir”, “Hayatı paylaşmak için engel yok”, “Her insan bir engelli adayıdır” gibi sloganlarla kutlanan 10 Mayıs-16 Mayıs tarihleri arasındaki Dünya Engelliler Haftası münasebetiyle engelli kardeşlerimize karşı davranışlarımızı bir kez daha gözden geçirebiliriz...
Annelerimizin kıymetini nasıl sadece “anneler günü” olarak değil yılda 365 gün bilmemiz gerekiyorsa engelli kardeşlerimizi de yılda bir haftada değil her zaman hayatımızın içinde olmalarını sağlamalıyız.
İnanın bu vatandaşlarımıza biraz daha duyarlılık göstersek, biraz daha samimi davransak, her şey daha da güzel olacak. Aslında onlar bizden çok şey de beklemiyorlar. Birazcık onları anlayabilseydik, inanın onlar daha mutlu olurlardı.
Bir de bu konuda kendimizi sakın farklı görmeyelim. Bakın görme engelli bir milletvekili Lokman Ayva’nın verdiği bir röportajda söylediği şu cümleler ne kadar anlamlı:
"Geçenlerde 'Ben ne kadar farklıyım?' diye kendi kendime düşünüyordum. 'İnsanlardan ne kadar farklıyım, ne kadar uzağım, ne kadar onların dışındayım?' diye kendime baktığımda, inanır mısınız hiçbir farkımız olmadığını gördüm. Ben de eğitim yıllarımda düşük not, yüksek not almışım, disiplin cezası yemişim. Arabada trafik cezası yemişiz. Babalık duygusunu tatmışım, âşık olmuşum kavuşamamışım, mutsuz olmuşum. Evlenmişim, eşim olmuş, mutlu olmuşum. Çocuklarım hastalanmış, ateşi yükselmiş, geceleri perişan olmuşuz. Onların derslerindeki başarısızlıklarına üzülmüş başarılarına sevinmişim. Bütün bunlara baktığım zaman şunu fark ediyorum ki, imtihan penceresinden baktığımızda aslında hepimiz aynı ve eşitiz. Cenab-ı Hak âdil-i mutlaktır ve adaletli bir şekilde herkesi kendi çapında imtihan ediyor..."
Sevgili Osman kardeşim, sen bu konuda benden bir yazı istedin. Ben senin bu samimi isteğini nasıl geri çevirebilirdim? Bu yazıyı sana ithafen yazdım. Ve bu vesile ile senin şahsında tüm engelli vatandaşlarımızın “Engelliler Haftası"nı kutluyorum. Ve de gerçek engellerin insanların bedenlerinde değil de, ruhlarında, kalplerinde ve düşüncelerinde olduğuna inanıyorum...
          Cüneyt Aybey-Turgutlu/Manisa
 
 
 
ŞİİR
 
         SUSMAK GÜZELDİR
 
Çok konuşan çok yanılır; doğrudur
Susmak bir erdemdir, susmak güzeldir
Olgunluğun temel kuralı budur
Susmak bilgeliktir, susmak güzeldir
 
Susmak ruhta huzur, akılda sağlık
Bazen bir tepkidir, bazen bir çığlık
Bilmeden konuşmak, bilgide sığlık
Susmak derinliktir, susmak güzeldir
 
Boş konuşmak yorar "dolu" insanı
İsraf etmemeli insan lisanı
Susmayı bilmek de Rabbin ihsanı
Susmak bir nimettir, susmak güzeldir
 
Konuşmak da lazım gelince yeri
Var ise karşında anlayan biri
Lüzumsuz sözlerin yoktur değeri
Susmak kıymetlidir, susmak güzeldir
 
Susmayı bilenler çok şey kazanır
Tefekkür ederek Rabbini tanır
Yaradan'dan korkar, kuldan utanır
Susmak fazilettir, susmak güzeldir
 
Gözlerin lisanı sözlerden derin
Bakışlarda gizli, sırrı kalplerin
Fazla konuşmakla artmaz değerin
Susmak bir duruştur, susmak güzeldir
 
                           Hanefi Söztutan
 
 
 
PRATİK BİLGİLER
 
Ütü yaparken: Elektrik ütüleri en ufak ihmal veya dikkatsizlikte bile evlerde büyük tehlikelere yol açabilir. Ütü yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç husus şunlardır: Ütüleri mümkün olduğu kadar rutubetten korumak, paslanmamasına dikkat etmek lazımdır. Ütü yapılırken, ütü arzu edilen sıcaklıkta olduğu zaman, termostatlı değilse, kordonu prizden çıkararak işe devam etmelidir. Termostatlı ütülerde bile ütü sonrası ütüyü fişten çıkardığınızdan emin olmalıdır.
Vazo çiçekleri: Vazo çiçeklerinin uzun ömürlü olmaları için; çiçeklerin sapları daima keskin bir makas veya bıçakla kesilmelidir. Kalın saplı çiçekler suya konmadan önce sapları alttan yarılınca, suyu daha kolay emer ve daha uzun zaman kalır. Aspirin ve buzun da bir zaman çiçeklerin tazeliğini korumada yardımı olduğu bilinmektedir.
Yemeğe tuz: Yemeğin tuzu fazla atılmışsa, çiğ patates veya ekmek kabuğu atılırsa tuzu emer. Yemek, pişerken tuz son zamanda atılır. Önce atılırsa, sebze ve etler sertleşir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.